Opencart webshop: előnyök és lehetőségek (útmutató)

Aki ma kereskedéssel szeretne foglalkozni, az biztosan nem hanyagolhatja el az online világot.

Az internet egyik legnépszerűbb és legprofitábilisabb vállalkozási formája kétségtelenül a webáruház indítás.

Míg 10-15 évvel ezelőtt komoly programozói háttértudásra volt szükség ahhoz, hogy valaki felhúzzon egy elektronikus áruházat – ma már szinte semmiféle hasonló erőforrásra nincs szüksége.

Három irányba tud elindulni az, aki webshopot szeretne üzemeltetni:

  1. Saját rendszert fejleszt
  2. Választ egy népszerű nyílt forráskódú webshop motort
  3. Kész rendszert bérel

Nézzük ezeket kicsit részletesebben.

opencart webshop előnyei

Webshop fajták

1. saját rendszer fejlesztés

Ez a megoldás adja a legnagyobb szabadságot, hiszen gyakorlatilag bármi megvalósítható, amit az ember kigondol. Ugyanakkor sajnos a szabadságnak ára van. Egy-két évtizeddel ezelőtt még csak ez az alternatíva létezett csak, és ezért jóval kevesebb webshop létezett, hiszen csak a nagy cégek engedhették meg maguknak a fejlesztő csapatot, akik lefejlesztik, majd utána üzemeltetik is a webáruházat. Amennyiben nem akarsz valami hatalmas újítást vagy egyedi megoldást az oldaladra, ajánlatos a másik két opcióból választani.

2. Open source

Jóval megfizethetőbb alternatíva, mint a saját fejlesztésű webáruház, és nagyon népszerűek, több ezres közösségek léteznek, akik minden kérdésre perceken belül nem csak válaszokkal, de konkrét megoldásokkal állnak elő. Az üzemeltetésük természetesen nem lesz ingyenes, de mindenfajta költség csupán a töredéke a saját fejlesztésű webshopnak, és a nagy közösségeknek hála tudásban szinte semmivel sem maradnak el – nagyon fejlettek, könnyen fenntarthatóak, és elég gyorsan reagálnak a legújabb trendekre is.

Példák: OpenCart, WooCommerce, Prestashop, Magento.

3. Kész webshop

Elkészített, szinte azonnal használható megoldás. Gyakorlatilag zéró technikai tudást igényel, semmiféle szerver beállítás vagy programozói munka nem szükséges hozzá. Éppen ez adja a hátrányát is: kész megoldást nyújt, ezért megköti a kezet, nem igazán módosítható, és szinte egyáltalán nem testreszabható.

Példák: Shopify, Shoprenter vagy az Unas.

Ebben a cikkben az open source lehetőségek közül az Opencarttal foglalkozunk részletesen.

Opencart webáruház

Az Opencart az egyik legnépszerűbb open source webáruház, ennek pedig több oka is van:

1. Nagyon gyorsan elkészíthető – akár egyedül is

A nyílt rendszernek hála rengeteg segítséget találunk, ezért akár egymagunk is képesek lehetünk elkészíteni, mindenfajta technikai szaktudás nélkül.

Az Opencartnak azonban van egy másik hasznos megoldása is: dedikált technikai support áll rendelkezésre, amely bár egy fizetős szolgáltatás, választhatunk, hogy egy problémára szeretnénk megoldást kapni egyszeri díjért cserébe, vagy havidíjas szolgáltatást veszünk igénybe, amelynek keretein belül gyakorlatilag mindenhez útmutatást kapunk, a telepítéstől az üzemeltetésig.

2. Könnyen menedzselhető

Éppen a népszerűségének köszönhetően nagyon könnyen kezelhető, hiszen több, mint 13.000+ modul és téma közül lehet válogatni.

Ekkora választéknál már gyakorlatilag borítékolható, hogy mindenki megtalálja a számára legjobb és legszebb megoldást.

A kezelői felületét pedig a legegyszerűbbek közé szokták sorolni.

3. Jelentősen megkönnyíti a nemzetközi webshopok dolgát

Az Opencarttal nagyon egyszerűen leküzdhetőek a nyelvi akadályok, mert nagyon könnyen testreszabható a webáruház különböző nyelvekre, így például magyarra is.

Könnyedén megadhatod a termékeidet, szolgáltatásaidat más nyelveken is, és a látogatók bármikor átválthatják a nyelvi beállításokat.

Mivel sok webshop motor nem igazán foglalkozik a magyar piaccal, az Opencart magyar változata a magyar webshopok esetében fontos előnyt jelent.

4. Integrálhatóság

Az Opencart könnyen integrálható más szolgáltatásokkal is, például logisztikai és fulfillment cégek rendszerével (pl Shipbob, Webshippy), ami azért jó, mert így lényegében a teljes logisztika, a termék raktározásától a szállításig teljesen kiszervezhető.

Ez azt jelenti, hogy neked nem is kell találkoznod a termékkel, gyakorlatilag csak az eladással kell foglalkoznod – így gyakorlatilag tökéletesen alkalmas lehet egy dropshipping vállalkozás felépítéséhez, ami mostanában az egyik legnagyobb trend az internetes kereskedésben, és sokan az ecommerce jövőjeként emlegetik.

5. Végtelen bővíthetőség

A harmadik kategóriához képest az egyik legnagyobb előnye az, hogy míg a kész webshopoknál limitálva van, hogy hány terméket tölthetünk fel a webáruházunkba, addig az Opencart szinte végtelen számú gyártót, kategóriát és terméket képes kezelni egyidejűleg.

Egy webshop termékpalettája folyamatosan bővül, így nagyon fontos, hogy ezt a webshop motor is támogassa. Ez még inkább fontos, ha egy dropshipping businessnél nem kell a termékekkel foglalkoznunk, csak eladnunk őket a webáruházban, mert ekkor minél több terméket szeretnénk megmutatni a potenciális vásárlóknak.

6. Saját mérőszámok és analitika

Egy vállalkozás esetében létfontosságú látni, hogy amit csinálunk, az jó vagy sem.

Az Opencart egy szép, letisztult dashboardon mutatja meg a legfontosabb mérőszámokat, hogy mindig tudd, megfelelő-e az irány.

opencart magyar felület

Láthatod, hogy honnan jönnek a vásárlóid, milyen geográfiai területekről, mekkora összegben vásároltak, mikor, és gyakorlatilag mindent, ami egy webshop esetében fontos adat.

Összegzés

Amennyiben webáruház indításában gondolkodsz, 3 féle irányban indulhatsz el.

Ha csak nem rendelkezel hatalmas büdzsével, az open source és a kész webshop lesz számodra a megfelelő, ezek közül pedig az open source adja a legnagyobb szabadságot.

Nyílt forráskódú például bármely wordpress alapú oldal, ami remek lehetőség lehet egy oktató oldal vagy blog esetében, azonban ha a webshop motorokat nézzük, akkor míg a WooCommerce a WordPress pluginjaként üzemel, addig az Opencart egy önálló, teljes webshop rendszer.

Szinte bármilyen kereskedéssel foglalkozó oldalhoz alkalmas, legyen az többnyelvű, vagy éppen dropshipping.

 

Gábor Papp

Entrepreneur. Online Marketer. TEDx speaker.