Miről ismerhető fel egy megbízható webáruház?

Első látásra nem mindig egyszerű eldönteni, hogy egy webshop mennyire megbízható. Szerencsére van néhány olyan árulkodó jel, ami figyelmeztet rá, ha egy online áruházzal óvatosnak kell lennünk. Cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb ismérveket, amelyek alapján a tisztességes internetes áruházak jó eséllyel beazonosíthatók. 

Egyértelmű jótállási és garanciális kondíciók

Ha nincs egyértelműsítve, milyen esetekben érvényesíthető a jótállás és a garancia, az számos visszaélésre adhat lehetőséget. Például használt, selejtes árucikk is rásózható – új, hibátlan termékként – a fogyasztókra. 

A megbízható online boltok esetében a garanciális feltételek egyértelműek és jól látható helyen olvashatóak. Ennek hiányában gyanakodhatunk, hogy valami nincs rendben. 

Legalább kettő, egymástól különböző – valóban működő – elérhetőség

A szélhámosok általában nem szeretik, ha a megkárosított ügyfelek elérhetik őket, ezért előszeretettel “feledkeznek meg” a működő ügyfélkommunikációs csatornák kialakításáról. Az ilyen oldalakon vagy egyáltalán nincsen semmiféle elérhetőség feltüntetve, vagy pedig kamu telefonszám, e-mail vagy postacím szerepel rajtuk. 

Megbízható webáruház példa

Egy példa a megbízható webáruházra: etuo.hu

A megbízható online boltok esetében legalább egyféle elérhetőség szerepel az áruház honlapján. Ennél is jobb, ha több különböző elérési útvonal (pl. e-mail, telefon stb.) is szerepel az ügyfélszolgálat menüpont alatt. Teljes bizonyosságot azonban úgy szerezhetünk, ha valóban írunk egy levelet vagy felhívjuk a megadott számot, és tényleg elérjük az ügyfélszolgálatot. 

Amennyiben az adott webshop fizikai boltként is működik, akkor az már önmagában egy plusz bizonyíték lehet. Emellett a Google Térkép adatai és visszajelzések is sokat segíthetnek.

A Ship Store vitorlás és hajós bolt esetében a térképen található értékelések száma és szöveges tartalma is jelzi, hogy itt egy valódi boltról van szó.

Ship Store hajós bolt

Nincsenek rejtett költségek

Egy újabb módszer a trükközésre, hogy nem közlik, az árak bruttó vagy nettó árat jelentenek-e. Vagy pedig utólag derül ki, hogy további tételeket is a vásárló nyakába varrtak, amelyekről a vásárlás előtt közölt információk között szó sem volt. 

A megbízható online üzletek oldalain teljesen egyértelmű, hogy az árak mit tartalmaznak, illetve, hogy a szállítás vagy a vásárlással összefüggő egyéb szolgáltatások mennyibe kerülnek. Így a vásárlót nem érheti semmiféle kínos meglepetés. 

Egyértelmű, ki áll a webshop mögött

Az egyik kibúvó, ha bármilyen probléma merül fel a vásárlók részéről, hogyha nem lehet azonosítani az eladót. A szélhámosok kedvelt módszere, hogy (sem) a webáruház honlapján (sem sehol másutt) nem lehet azonosítani a webshop tulajdonosát, üzemeltetőjét. 

A megbízható webshopok esetében azonban éppen ellenkezőleg: a tulajdonos, illetve az üzemeltető kiléte nem titok. Ezt az információt általában a “Rólunk” vagy “Cégünkről” címmel ellátott aloldalon érhetőek el, amely közvetlenül a főoldalról kattintható (vagy pedig már a főoldalon feltüntetik). 

Minden előírt tájékoztató és egyéb fogyasztóvédelmi információ megtalálható a weboldalon

Több olyan, a vásárlók jogait (is) garantáló, érdekeit védő dokumentum létezik, amelyek szerepeltetése a jogszabályok szerint kötelező egy webshop esetében:

  • általános szerződési feltételek (ÁSZF),
  • adatkezelési tájékoztató,
  • jogi nyilatkozat,
  • fogyasztóvédelmi tájékoztató.

Amennyiben ezeket megtaláljuk az adott üzlet weboldalán, egy újabb pontot pipálhatunk ki, amely arra utal, hogy megbízható bolttal van dolgunk.

Egy tökéletes példa a megbízható webáruházra: etuo.hu 

A telefontokokat és telefonos kiegészítőket forgalmazó etuo.hu Magyarország egyik legnagyobb szakáruháza ezen a területen. Ez a webáruház nemcsak a fenti feltételeknek felel meg, hanem további bizalomerősítő jellemzői is vannak. 

Ilyen például a két különböző csatornán (telefonon és e-mailen) egyaránt elérhető ügyfélszolgálat. De az is kimondottan vásárlóbarát kondíció, hogy a vásárlástól való elállásra nem csupán a törvényben előírt 14, hanem 30 napot biztosítanak. A náluk kapható termékek mellé pedig minden esetben magyar nyelvű használati utasítást mellékelnek, ami szintén nem minden webáruház esetében magától értetődő. 

Az etuo.hu ráadásul mindezek mellett az egyik legnagyobb magyar árösszehasonlító oldal, az arukereso.hu felhasználóinak minősítésein alapuló “Megbízható bolt” tanúsítvánnyal is rendelkezik.

 

Gábor Papp

Entrepreneur. Online Marketer. TEDx speaker.