GTD módszer

A GTD a Getting Things Done rövidítése, ami egy olyan módszertan, ahol a feladatok elvégzése a lehető leginkább stresszmentesen tudható le.

Mi az a GTD módszer?

A módszertant David Allen fejlesztette ki, a GTD könyvét több mint 30 nyelver fordították le és több millió példányban kelt el. Pár éve már magyar nyelven is elérhető a könyv a HVG gondozásában.

David Allen: GTD könyv

A GTD alapja, hogy megfelelően szervezzük meg a saját feladatmenedzsment rendszerünket.

A GTD 5 lépése

A GTD módszer David Allen szerint 5 lépésből és pillérből áll.

  1. Capture (Rögzíts)
  2. Clarify (Tisztázz)
  3. Organize (Rendszerezz)
  4. Reflect (Reflektálj)
  5. Engage (Csináld meg)

GTD módszer lépései

1. Capture (Rögzíts)

A Capture lényege, hogy minden szembe jövő feladatot fel kell írni. Így jön létre egy hatalmas feladatlista. Ebben lehet magánjellegű feladat is, munkahelyi, karrierrel kapcsolat is. A lényeg, hogy minél több ilyen írjunk össze. Erre használhatunk egyszerű jegyzettömböt, papír alapú megoldást, de szoftvereket is mint a Todoist, Trello vagy az Evernote.

Azzal, hogy felírod a feladatokat, máris könnyítettél magadon, mert nem kell annyi mindent észben tartanod.

2. Clarify (Tisztázz)

Mivel az első lépésben összeírtál rengeteg mindent, ezért most tisztítani, takarítani kell. Ezt meg lehet tenni minden nap reggelén vagy minden este is. Minél jobban meg tudod határozni, hogy mi a cél és a feladat egy-egy jegyzet esetében, annál könnyebb dolgod lesz a következő pontban.

3. Organize (Rendszerezz)

A harmadik lépésben rendszerezni és priorizálni kell az összeírt és letisztázott feladatokat. Itt lehet akár projekt alapon is csoportosítani, így egybe tudod rendezni azokat a feladatokat, amik összetartoznak. De lehet határidő alapján is organizálni. Minél hamarabb kell elkészülni valamivel, annál fontosabb lesz, hogy időzítsd azt.

4. Reflect (Reflektálj)

Ha sikerült kiválasztani és priorizálni, sorba rendezni a feladatokat, akkor jöhet az ellenőrzés, felülbírálat, javítás fázis.

Ha valamit meg tudsz azonnal csinálni, akkor érdemes is nekiállni. Ha viszont valamit csak túl általánosan sikerült megfogalmaznod, akkor érdemes tovább bontani az adott taskot, akár kisebb feladatokra is. Ha hatékonyan végezted el az első 3 lépést, akkor ez a 4. pont nagyon gyors lesz.

5. Engage (Csináld meg)

Itt jutunk el a feladatok tényleges elvégzéséhez. A jó hír, hogy az első négy lépésben összeírt feladatok már jól előkészítettek, tudod mit kell tenned és csak a megvalósításon van már a hangsúly.

A GTD metódusa egyszerűnek tűnik, viszont ettől függetlenül nagyon hatékony és működik. Cserébe viszont időt és energiát kell beletenni. A befektetett idő hosszú távon megtérül, de ehhez tényleg szisztematikusan kell foglalkozni a GTD-vel. Nem elég csak hébe hóba csinálni.

Teendők

Szeretnéd kipróbálni a módszert? Hatékonyabb szeretnél lenni a személyes életedben és a munkád során is? Akkor a GTD egy kifejezetten jó megoldás lehet erre.

A GTD ugyanis nem csak egy hatékony feladatmenedzsment eszköz, hanem egyszerre egy hatékony időmenedzsment eszköz is.

 

Gábor Papp

Entrepreneur. Online Marketer. TEDx speaker.