A SEO helye az online marketingben

A keresőoptimalizálás előkelő helyet foglal el sok cég online marketing mixében. Voltak időszakok, amikor sokan temették a SEO-t, de mára újra reneszánszát éli. És nem véletlenül.

Ma már sokan tudják, hogy egy cég sikere nem csak a termék vagy szolgáltatás minőségétől függ. Hanem attól is, hogy az a vállalat sikeresen tudja magát a terméket és az üzenetet eljuttatni a vásárlókhoz.

Az offline és személyes megoldások mellett ma már az online világ több olyan eszközt és csatornát is fel tud mutatni, amivel a sales és marketing tevékenységet kifejezetten hatékonyan lehet elvégezni. Sőt, a legtöbb cég már főként csak az online megoldásokra koncentrál, és az offline világ teljesen a háttérbe is szorul. Az online csatornák között viszont olyan sok létezik, hogy szinte alig lehet követni őket. Nem beszélve arról, hogy ezek évről évre változnak. Olyan gyorsan rendeződik át a piac, hogy pár év leforgása alatt semmiből robbannak be újabb és újabb megoldások.

Gondoljunk csak bele: néhány még alig hallottunk az Instagramról, a Snapchatről, a TikTokról, ma pedig ezek már meghatározó marketinges eszköznek számítanak sok cég számára.

Valahogy azonban el kell tudnunk igazodni ebben a zajban. Kell valamilyen rendszer, ami segít megérteni, hogy mégis mi zajlik körülöttünk. Mielőtt azonban beleugrunk a különböző csatornák létrehozásába, előtte érdemes 3 kérdést tisztázni:

 1. Mi a projektünk célja az online jelenléttel?
 2. Mennyi pénzt tudunk elkölteni?
 3. Milyen erőforrást tudunk bevonni?

Ha ezt a három kérdést átnézzük, akkor máris tisztább képet kapunk a lehetőségekről.

Az online marketing jelenlét esetében jellemzően 4 nagy célt lehet meghatározni:

 1. Brandépítés: márka megismertetése a piaccal
 2. Edukáció: felhasználók, fogyasztók oktatása
 3. Oldal látogatottságának növelése: forgalomterelés
 4. Értékesítés: eladások növelése

Ezeket a célokhoz pedig különböző csatornákat lehet rendelni. Ezek száma pedig véges. A bennük lévő eszközök száma folyamatosan nő, de a csatornák száma évek óta stabil számot mutat.

Ha a csatornákat akarjuk listázni, akkor ezt a 9 nagy kategóriát határozhatjuk meg:

 1. Konverzióoptimalizálás (CRO)
 2. Keresőoptimalizálás (SEO)
 3. Email Marketing (one-to many kommunikáció)
 4. PPC kampányok (kattintás alapú online hirdetések)
 5. Partnerprogramok (affiliate)
 6. Virális kampányok
 7. Display hirdetések (reklámok, bannerek)
 8. Közösségi média
 9. Online PR

A marketing eszközök pedig ezek alá a csatornák alá sorolhatók be. A közösségi médiába tartozik a Facebook, a Twitter, a Snapchat, az Instagram vagy épp a TikTok is. Tehát amikor azt látjuk, hogy újabb és újabb marketing eszközök jönnek és mennek, akkor érdemes azt megvizsgálni, hogy a 9 csatorna közül ez melyikbe tartozik.

A csatornákat ugyanis viszonylag jól lehet párosítani a projekt céljaival és a rendelkezésre álló budgettel.

Vegyünk egy esetet: márkát szeretnénk építeni.

 • Ehhez pedig sok pénzünk van. Ilyenkor érdemes fizetett hirdetéseket és reklámokat futtatni. Lásd About You, Alza.hu és társai.
 • Ha kevés pénzünk van, akkor közösségi médiával érdemes kezdeni és mondjuk kapcsolatokat építeni, partner programokat indítani. Ebbe a kategóriába sok kisebb cég és márka is.

Ha edukálni, oktatni szeretnénk:

 • És sok pénzünk van, akkor: költsünk reklámra, közösségi médiára és tervezzünk virális kampányokat
 • Ha kevés pénzünk van, akkor: közösségi médiával és online PR-al, kisebb és ingyenes sajtó megjelenésekkel próbálkozzunk

Ha az oldal látogatottságát akarjuk növelni:

 • És sok pénzünk van, akkor: költsünk PPC-re, profi SEO-ra és virális kampányokra
 • Ha kevés pénzünk van, akkor: közösségi médiával és alap szintű keresőoptimalizálással próbálkozzunk

Ha értékesíteni szeretnénk:

 • És sok pénzünk van, akkor: költsünk konverzióoptimalizálásra (CRO), profi SEO-ra és email marketingre
 • Ha pedig kevés pénzünk van, akkor: alap szintű email marketinggel és SEO-val próbálkozzunk.

Ha pedig a cég célja szerint és a rendelkezésre álló budget szerint akarunk csoportosítani, akkor fel tudunk rajzolni egy táblázatot. Ahol a cég célja lehet a márkaépítés, edukáció, látogatottság növelése és az értékesítés. Míg a budget a nagyon alacsonytól a nagyon magasig fut. A konkrét összegek persze iparáganként és terüeletenként változnak, mert ami egy About Younak vagy az Alza.hu-nak kevés összeg egy kampányra, az más cégeknek az 5 éves marketing budget-je.

Vagyis először mindig azt tisztázzuk, hogy mi is a célunk. Azt követően határozzuk meg a rendelkezésre álló budgetet a versenytársakhoz képest és utána jelöljük ki a fő csatornákat. Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a következő lépés, amikor már a csatorna alá tartozó eszközöket választjuk ki.

Ha pedig megnézzük a fenti ábrát, akkor azt láthatjuk, hogy a keresőoptimalizálás (SEO) szinte minden kategóriában ott szerepel a legjobb csatornák között.

A SEO-t használhatod arra, hogy edukáld a piacot, hogy márkát építs, hogy forgalmat terelj, de akár arra is, hogy konverziókat érj el.

Nem véletlenül tartják univerzális csatornának a keresőoptimalizálást. Mert minden téren megállja a helyét. A megtérülését (return on investment) tekintve is az egyik legjobb csatornaként szoktak rá hivatkozni, mert a szükséges időráfordítás és költség mellett jó hasznot tud hozni.

marketing csatornák fajtái

Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden esetre ez a legjobb megoldás.

Ha például valakinek gyors eredményekre van szüksége, akkor nem a SEO lesz az ideális csatorna. Ha valaki ugyanis nulláról indul, akkor a piaci versenytől függően több hónapba vagy évekbe is telhet, mire a Google találatok között a legjobbak közé a cég. Ilyenkor szoktak sokan Google Ads hirdetésekhez fordulni, amelyek bár fizetősek és drágábbak gyakran mint a SEO munka, de azonnali eredményeket hoznak.

Nagyon sok cég addig nyomja erősen az Ads hirdetéseket, amíg a SEO pozíciója meg nem erősödik. És ahogy javul az organikus forgalom, úgy tekeri egyre lentebb a költést az Ads fiókban.

De a SEO arra is kiválóan alkalmas, hogy Facebook kampányok számára nyújtson retargeting lehetőséget. Itt azt használják ki a cégek, hogy először organikus forgalmon keresztül szerzik meg a látogatókat (mondjuk edukációs tartalom segítségével), majd amikor valaki Google keresésből feljön az oldalra, akkor lefut a Facebook Pixel (Képpont). Ez az adott eszközön eltárolja egy sütiben (cookie), hogy az olvasó mit csinált az oldalon és máris létrejön a célzási lehetőség egy Facebook hirdetésre. Vagyis a SEO ebben az esetben azzal segíti a Facebookos konverziót, hogy megteremti a célzás lehetőségét. Ezért ilyen kampányok során érdemes valamilyen multi channel attribúciót használni, ami nem csak az utolsó interakciót méri a konverziós folyamatban.

A fenti példából is jól látszik, hogy bár a SEO egy univerzális és hatékony csatorna, az erejét nem csak az adja, hogy szigetszerűen jól működik, mert forgalmat tud terelni az oldalunkra. Hanem azért is szeretik sokan, mert hatékonyan integrálható több egyéb csatornával is. Legyen szó konverzió-optimalizálásról, search és display hirdetésekről, email marketing kampányokról vagy közösségi média tartalmakról.

 

Gábor Papp

Entrepreneur. Online Marketer. TEDx speaker.