A legjobb igaz történeten alapuló filmek

Ha egy film igaz történeten alapul, akkor ezekre gyakran másként tekintünk. Jobban megérint minket. Jobban együtt tudunk érezni a szereplőkkel. Jobban magunkévá tudjuk tenni a történetet. Könnyebb átérezni az örömöt, a bánatot, a szomorúságot.

Ha egy film igaz történeten alapul, akkor ezekre gyakran másként tekintünk. Jobban megérint minket. Jobban együtt tudunk érezni a szereplőkkel. Jobban magunkévá tudjuk tenni a történetet. Könnyebb átérezni az örömöt, a bánatot, a szomorúságot.

Amikor felvillan a film elején, hogy ez “megtörtént eseményeken alapszik”, akkor menet közben is jobban tudunk azonosulni a mondanivalóval. Hisz elhisszük, hogy ezt valaki nemcsak kitalálta, hanem tényleg meg is történt, amit látni fogunk. Még akkor is, ha azért néhány szereplő vagy szál azért nem teljesen fedi majd a valóságot. Az ilyen filmek között rengeteg a hollywoodi szuperprodukció, de gyakran adódnak lokális példák is, például magyar vagy skandináv filmek is.

Ebben a cikkben a legjobb igaz történeten alapuló filmeket szedtük össze. Mindegyik megtörént eseményeket dolgoz fel. És több filmben is igazi világsztárok jelennek meg a filmvásznon.

A legjob megtörtént eseményeken alapuló filmek

Az Argo-akció (Argo, 2012)

Elsőre nem is gondolnánk, hogy az Argo egy igaz történeten alapuló film. Pedig de! Iránban forradalom tört ki 1979-ben és a tömeg az USA nagykövetségét is megtámadta Teheránban. Néhány dolgozónak azonban sikerült megszöknie és a kanadai nagykövetségre menekültek. Egy CIA ügynök mentőakciót szervezett, hogy kimentse őket az országból.

Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can, 2002)

A fiatal Frank szereti és tiszteli apját. És mert jól tudja manipulálni a körülötte lévő világot. Sokat tanul tőle, de a szülők válását már nem tudja feldolgozni. Mivel fiatalon nincs szakmája, ezért szélhámosságból kezdi fenntartani magát. Kezdetben csak csekkeket hamisít, majd beáll másodpilótának a Pan Amhez, orvos és ügyvéd is lesz. De mindeközben nyomában van az FBI nyomozója is, Carl. A film kettejük macska-egér harcáról szól.

A mindenség elmélete (The Theory of Everything, 2014)

Stephen Hawking törénetét dolgozza fel a film, akit 21 évesen motoros neuronbetegséggel diagnosztizálnak. Az orvosok szerint összesen 2 év van hátra az életéből. De minden várakozással ellentétben az élet más sorsot szán a fiatal tudósnak.

Amerikai mesterlövész (American Sniper, 2014)

Chris Kyle az USA legtehetségesebb lövésze, aki a mai napig a legtöbb igazolt öléssel rendelkezik a hadsereg történetében. Közel 150 ellenséges katonával végzett, és a világ legveszélyesebb helyein volt bevetésen. Az élete azonban nemcsak a sikerekről és kitüntetésekről szól.

A király beszéde (The King’s Speech, 2010)

Erzsében királynő édesapja, VI. György trónra kerülését számos viszontagság kísérte. Dadogása miatt nem érezte magát alkalmasnak egy ország vezetésére, és nem tudott nyilvános beszédeket sem tartani. Több kezelésen részt vett, és egy bizalmasának köszönhetően visszaszerezte önbizalmát és ezzel együtt a saját hangját is.

Schindler listája (Schindler’s List, 1993)

Oskar Schindler a 2. világháború során sok zsidó életét mentett meg a biztos haláltól. Az önfeláldozás hozzásegíti ahhoz, hogy megváltoztassa a történelmet.

A szív bajnoka (The Blind Side, 2009)

Michael Oher egy tehetséges amerikai futball játékos, aki azonban borzasztó gyerekkoron ment keresztül. Egy jómódú, fehér család magához veszi a nagy darab, magára maradt fekete fiút és befogadják. Utána pedig mindent megtesznek azért, hogy az iskolában és sportban egyaránt előrelépjen a fiú.

Életrevalók (Intouchables, 2011)

Phlippe egy gazdag, fehér, francia arisztokrata, aki ápolót keres maga mellé, mert egy baleset során nyaktól lefelé megbénult. Egy szenegál, börtönből szabadult fiatalemberre esik a választása, akivel bolndos és vakmerő kalandokon mennek keresztül, mire egymásra találnak. A kezdeti problémás kapcsolatból igazi, életre szóló barátság lesz.

Ismersz más kifejezetten jó megtörtént események alapján készült filmet? Akkor kommentben írd meg őket!

 

Gábor Papp

Entrepreneur. Online Marketer. TEDx speaker.