A horgonyszöveg szerepe a keresőoptimalizálásban

Mi az a horgonyszöveg és hogyan kell helyesen használni? Vajon mikor melyik típusának az alkalmazása indokolt? Olvasd el a cikket és mindent megtudhatsz, ami a linképítés során 2020-ban hasznodra válhat!

A keresőoptimalizálás egy összetett és izgalmas munka, sok-sok rejtélyes szegmenssel. Bár nagyszerű lenne, ha minden weboldal tökéletesen optimalizált, és minden tartalom maximálisan hasznos lenne a látogatóknak, a gyakorlatban sajnos nem mindenki ért mind a technikai részekhez, mind a szövegíráshoz egyaránt.
A sokrétű tevékenység egyik fontos pillére a linképítés, melynek szerves része a pontos és tudatos horgonyszöveg használat. Cikkemben ezúttal a horgonyszövegek szerepével és használatával fogunk megismerkedni.

Mi az a horgonyszöveg (anchor text)?

A horgonyszöveg, vagy más néven “anchor text” egy kattintható szöveg egy adott linken. Általában vizuálisan meg van különböztetve a szöveg többi részétől, például aláhúzással, vagy többnyire kék színnel, ahogy például ITT IS. Szerepe elsősorban az, hogy a látogatót az általa olvasott szöveg tekintetében releváns weboldalra, vagy tartalomra terelje, ezzel segítve az érdeklődőt az információszerzésben, navigálásban.
Használata nagyon népszerű a tartalomgyártók körében, és igencsak hasznos a látogató számára. Az interneten fellelhető tartalmak megkerülhetetlen része, szinte biztos, hogy mindenki találkozott már vele internetezése során.

Két fő csoportba szoktuk sorolni őket, figyelembe véve a horgonyszöveg által biztosított hivatkozás irányát:

 • Internal: a belső linkelés, mely során a saját domain-ünk részeire mutathatunk vele a szövegben (például egyik blogcikkünkről egy másikra).
 • External: külső hivatkozás, mellyel a mi honlapunkról máséra, vagy más honlapjáról a miénkre mutatnak a szövegben.

Bár a két csoport közt technikailag nincs különbség, szerepük és külső hatásuk némileg eltérő.
A továbbiakban a külső linkelésnek a keresőre, és a találati helyezésére gyakorolt hatásáról fogunk beszélni.

Hogyan hat a horgonyszöveg a találati helyezésünkre?

A keresőkben elfoglalt pozíciónkat rengeteg faktor határozza meg, nagy részük teljesen titkos, másik részük is leginkább csak sejthető. Ennek ellenére biztosra mondható, hogy a TOP 3 főfaktor nagyjából pár éve változatlan, maximum a használatuk módosult az idők során. Ez a 3 faktor az alábbi:

 1. Tartalom – ezt igazából nem szükséges nagyon részletezni. A legfontosabb, hogy honlapunk tartalma a célközönség számára hasznos, informatív, könnyen követhető legyen.
 2. Backlinkek – olyan linkek melyek más domain-ekről a mi oldalunkra mutatnak, ezzel hivatkozva a tartalmainkra, feltételezve, hogy a hivatkozott tartalmunk hasznos, ezért ajánlható mások által is
 3. RankBrain – ez a faktor egy kicsit összetettebb. Dióhéjban most legyen elég ennyi:
  A RankBrain egy mesterséges intelligencia, a Google fő algoritmusának (Hummingbird) egy része, mely gépi tanulás segítségével rögzít különböző szignálokat, ezzel segítve a a főalgoritmus működését a találatok sorrendjének kialakításában

Tehát a második legerősebb szignált a mások weboldaláról a miénkre mutató linkek adják. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy elég csak a link elhelyezésekkel foglalkoznunk! Ha rossz a tartalmunk, akkor a backlinkek sem feltétlenül fognak segíteni az organikus helyezésünkön.
Ugyanakkor, ha minden rendben van az oldalunk tartalmával és technikai paramétereivel, akkor a horgonyszövegek akár jelentős helyezésnövekedést, illetve túloptimalizáltság esetén erős büntetést is eredményezhetnek.

A számunkra releváns külső oldalon elhelyezett horgonyszövegünkből a keresőrobotok feltételezik a linkelt honlapunk tartalmát, így a horgonyszövegek a backlinkek terén kulcsszerepet játszanak.

TIPP: Egészen 2012-ig a Google leginkább a backlinkek és az anchor text-ek alapján tudta megállapítani egy adott oldal relevanciáját egy kulcsszóhoz, vagy témához. Ezt természetesen nagyon sokan ki is használták: a helyezés igazából attól függött, hogy ki tud minél több backlinket szerezni, mindet a legfontosabb kulcsszó-egyezésű horgonyszöveggel. Értelemszerűen ez a legkevésbé sem szolgálta a látogatók érdekeit. A maximálisan manipulált találati listával kellett valamit kezdeni: így született meg a Google Pingvin algoritmusa. Honlapok 100.000-ei kaptak visszasorolást manipulatív backlinkek és túloptimalizált horgonyszövegek miatt. Mára a Pingvin már az alapalgoritmus része, így az embereknek szép lassan meg kellett tanulniuk helyesen és természetes módon használni a horgonyszövegeket és a backlinkeket.
Az algoritmus úgy működik, hogy listázza az oldalunkra mutató linkeket, több adatot is figyelve ezeken az eseményeken. Figyeli milyen domainről, IP-ről kapjuk az említést, mikor került ki és hány darab hivatkozás mutat ránk, illetve milyen horgonyszöveget használt a másik oldal. Ezek mellett vizsgálja a hivatkozás szövegkörnyezetét is. Természetesen még rengeteg dolgot tárol a Google, az úgynevezett “Link profilunkban”. Ha a rendszer úgy érzékeli, hogy mi a “kóla” kulcsszóra szeretnénk jó helyezést elérni, a linkjeink anchor szövege pedig túlnyomó részt szintén a “kóla”, akkor manipuláltnak fogja tartani a link profilunkat és már kapjuk is a büntetést. Éppen ezért a horgonyszövegek helyes használata kritikus az organikus helyezésünk tekintetében.

A következőkben végigvesszük a horgonyszövegek típusait, helyes használatukat és hatásukat a keresőhelyezésünkre.

10 horgonyszöveg típus

Természetesen a robotoknak nem mindegy, hogy milyen szövegen fekszik a honlapunk hivatkozása. Ha például a “horgonyszövegekről” szól a tartalmunk, akkor nem egyenértékű egy KATTINTS IDE felirat az OLVASS A HORGONYSZÖVEGRŐL felirattal. Utóbbi esetén egyértelműen jelezzük az olvasóknak – és ezzel együtt a keresőrobotoknak is -, hogy a kattintás után milyen tartalom várható. Éppen ezért több típust is megkülönböztetünk, melyeket elsősorban a keresőre gyakorolt hatásuk alapján különíthetünk el (a látogatóknak nagyjából mindegy melyiket használjuk).

 • Branded horgonyszövegek

Az első típus olyan anchor text-et fed, melyben benne van a cégünk neve.

Például a cégünk a Coca-Cola (jó is lenne 🙂 ), a ránk mutató hivatkozás pedig így fest:
“A legjobb kóla a Coca-Cola!”

 • Generikus horgonyszövegek

Ezek az optimalizálatlan formák is nagyon gyakoriak. Ide sorolunk minden, az alábbihoz hasonló szöveget:
Kattints ide!, Itt találod!, Olvasd el!, Nyisd meg! Töltsd le!, stb.

 • Naked (meztelen) horgonyszövegek

Itt lényegében maga a hivatkozás URL címe a horgonyszöveg.

Például ilyen lehet az alábbi:
“A legjobb kóla a Coca- Cola! Az oldalukat itt keresheted fel: https://www.coca-cola.hu/”

 • Naked linkelés

Ez a típus igazából nem minősül kimondottan horgonyszövegnek, hiszen épp az a lényege, hogy az URL-en nincs szöveg, egyszerűen csak belinkeljük a szövegbe az URL címet:

“A legjobb kóla a Coca- Cola! Az oldalukat itt keresheted fel: https://www.coca-cola.hu/”

 • Képes horgonyhivatkozások

A hivatkozásainkat képekre is elhelyezhetjük, így ha valaki a képre kattint, akkor megnyílik a rálinkelt honlap. Ebben az esetben a kép ALT tag szövege lesz igazából a hivatkozás szövege, de ezt üresen is hagyhatjuk, így egy naked link lesz a képen.

 • Pontos egyezésű kulcsszavas horgonyszövegek

Ez a típus az optimalizált horgonyszövegek királya. Ha csak a kulcsszavunkat használjuk a hivatkozás szövegezésében, akkor nagy eséllyel javulhat a helyezése az oldalunknak. Ugyanakkor a korábban ismertetett Pingvin algoritmus miatt nagyon csínyjén kell bánni ezekkel a linkelésekkel, mert rettentő könnyen szerezhetünk büntetést is a túl sok használat miatt.

Tegyük fel, hogy a “kóla” a kulcsszavunk. A példa ez esetben így fest:
“A legjobb kóla a Coca-Cola!”

 • Kulcsszó+Brand név horgonyszövegek

Ezeknél a típusoknál szerepel a hivatkozás szövegében a cégünk neve és a kulcsszavunk is.

“A legjobb kóla a Coca-Cola!”

 • LSI horgonyszövegek

Az LSI (Latent Semantic Indexing) szövegek, a kulcsszavunkra vonatkozó keresések esetén a Google keresőoldal alján megtalálható kapcsolódó keresőkifejezések:

“A Coca-Cola legújabb blogcikkében megismerkedtünk a kóla jótékony hatásaival!”
A kapcsolódó keresésjavaslatok használata LSI horgonyszövegeket eredményeznek.

 • Részleges egyezésű horgonyszövegek

Ezekben a szövegekben is megtalálható a kulcsszavunk hasonlóan az LSI típushoz, de itt a szöveget nem a Google rendszere ajánlja nekünk, hanem mi magunk írjuk meg, ezáltal természetesebbnek hatnak:

“A Coca-Cola legújabb blogcikkében megismerkedtünk a kóla egészségre gyakorolt, pozitív hatásaival!’

 • Hosszú egyezésű horgonyszövegek

Itt lényegében a részletes egyezésűről beszélünk, csupán hosszabb kifejezésre használjuk a hivatkozást.

“A Coca-Cola legújabb blogcikkében megismerkedtünk a kóla egészségre gyakorolt, pozitív hatásaival!’

Mindegyik típus picit eltér mind formailag, mind hasznosság és alkalmazás tekintetében a több típustól. Bár a kulcsszavainkat tartalmazó horgonyszövegek gyakorolják a legerősebb hatást az organikus helyezésünkre, a lényeg nem abban keresendő, hogy melyik típus mennyire erős a többihez képest, hanem abban, hogy milyen arányban használjuk a lehetőségeket úgy, hogy az természetes és változatos maradjon.
A változatosság elsősorban a Google miatt fontos, hiszen a látogatók nem fogják mind a több száz backlinkünk hivatkozószövegét nézegetni, a kereső viszont igen. A természetes elosztásra minden esetben törekedni kell, hogy elkerüljük a hátrasorolást!

Mivel a hangsúly az arányosságon van, nézzük is meg, hogy mi minősül természetes aránynak!

Milyen arányban és hol használjuk az egyes típusokat?

Bár a “természetes” jelzőt már azzal kiiktatjuk, hogy felügyeljük a horgonyszövegek arányát, a Google mégis elvár egy változatos és túloptimalizálatlan használatot. A gyakorlati értelemben akkor lenne természetes a hatás, ha éppen olyan horgonyszöveget használnánk egy szövegben, ami az eszünkbe jut, nem foglalkozva semmilyen aránnyal, vagy helyezésmanipulációval. Bár a Google sajnos jelenleg még nem tudja elengedni teljesen az anchor text-ek figyelembevételét, a jövőben szerintem ez mindenképp változni fog.
De ne szaladjunk előre, nézzük meg, hogy jelenleg milyen arány minősül természetesnek és optimálisnak.

Alakítsunk ki természetes horgonyszöveg arányokat!

Előre jelezném, hogy ezek az arányok nálam működnek, előfordulhat olyan oldal, vagy kulcsszó, ahol némileg más jellegű arányok is simán elfogadhatóak; az optimális arányok mindenképp az alábbihoz hasonlatosak.

 • Branded horgonyszövegek: 70%

A Google nagyon kedveli a branded anchor text-eket, mégpedig azért, mert a keresőóriás azt szeretné, ha márkát építenél. Ha ismert a márkád, akkor a hozzád kapcsolódó termékek és azok kulcsszavai, elnevezései úgyis relevánsak és kapcsolhatóak lesznek a márkanevedhez.
Éppen ezért a legbiztonságosabb választás nemes egyszerűséggel a márkád nevét tartalmazza csak. Használd minél többször ezt a típust, akárcsak a nagyobb brandek.

 • Naked (meztelen) horgonyszövegek: 20%

Szintén nagyon biztonságos választás, ha csak egyszerűen a honlapod címét használod anchor-ként. Bár annyira nem “szexi” a kinézete, de természetes hatást kelt, hogy nem akarod manipulálni az URL-t azzal, hogy valamilyen kifejezés mögé rejted azt. Nyugodtan használható nagy mennyiségben is!

 • Generikus horgonyszövegek: 5%

Bár talán ez a legbiztonságosabb típus, cserébe a helyezéseket sem befolyásolja szinte semennyire. Ugyanakkor nagyon természetesnek tűnik és CTA-ként is használható, mutatva a látogatónak, hogy mit kel tennie, hogy továbblépjen. Ugyan használhatjuk korlátlanul, hagyjunk helyet a horgonyszöveg-profilunkban hasznosabb hivatkozásszövegeknek is.

 • LSI és Részleges egyezésű horgonyszövegek: 1-5%

Ezek a típusok (ide értendő egyébként a hosszú egyezésű típus is), már tartalmazzák a kulcsszavunkat, de nem egy az egyben, hanem csak a horgonyszöveg részeként. A fentiekkel ellentétben ezek a formák már befolyásolhatják a helyezésünket, ezért bánjunk óvatosan velük, legyen változatos a használatuk, és a minőségre, ne a mennyiségre törekedjünk.

 • Pontos egyezésű kulcsszavas horgonyszövegek: kevesebb, mint 2%

Ahogy említettem, ez a típus a legerősebb, akár 1-2 ilyen kulcsszavas linkelés egy erősebb oldalról már jelentősen javíthat az adott kulcsszóra vonatkozó helyezésünkön. Ugyanakkor NAGYON vigyázni kell velük, érdemes csak elvétve, jól meggondoltan használni őket, mert könnyen büntetést vonhatnak maguk után. Tekintünk rá úgy, mint végső lehetőség és ne mint alap opció.

A fentiek mellett én még javasolni szoktam 2-4%-ban a képekre tett hivatkozásokat is, mivel nagyszerűen színesítik a profilunkat, változatos lesz tőle az arányunk. Ha fotós, vagy egyéb, képekre specializálódott oldalt vezetünk, akkor ez az arány lehet magasabb is, jót fog tenni a képkereséseknél elfoglalt helyezésünkre.

TIPP: Felmerülhet a kérdés, hogy mi történik akkor, ha a honlapunk címe pont az egyik fontos kulcsszavunk is egyben. Mondjuk az előző példánál maradva, a Coca Cola vagyunk és a honlapunk a https://kola.hu, a kulcsszavunk pedig a “kola”.
Nos, én ezt soha nem szoktam javasolni, sőt érdemes kerülni, mint a tüzes vasat. Az ilyen jellegű honlapcímeket Exact Match Domain (EMD)-nek nevezzük. Nem minden esetben rossz döntés, mert erőteljes hatása lehet a kulcsszavunk helyezésére, de a velük végzett SEO munka általában nagy lutri, könnyen bele lehet futni Google büntetésben, hiszen ha túloptimalizáljuk, akkor nagyon manipulatívnak fogja ítélni a munkánkat a Google. Ebben az esetben szinte tilos kulcsszavas horgonyszöveget használni, és csakis hozzáértőknek ajánlom az EMD használatát!
A másik lehetőség, amikor nem teljes egészében, de a kulcsszavunk megtalálható a honlapcímben. Például “kola” a kulcsszó, a honlapunk címe pedig https://finomkola.hu. Ezt Partial Match Domain (PMD)-nek hívjuk, és sokkal jobb, mint az előző, de itt is óvatosan kell eljárni a SEO munka közben.
Használjunk inkább kevésbé manipulatív (-nak tűnő) domain neveket és a helyezésünket a kevésbé bizonytalan háttérmunkával javítsuk.

Mivel lehet ellenőrizni az arányokat?

Bár pár darab backlinknek a manuális követése nem nehéz munka, ha már több száz oldal linkel ránk – ráadásul erre nem is mi kérjük meg őket -, akkor elkél a szoftveres segítség a nyomon követéshez.

Az interneten számos lehetőség van, én a Majestic SEO-t szoktam használni, ami kimondottan a backlinkek statisztikai vizsgálatára lett kitalálva. Szép tortadiagramon, könnyen nyomon követhető az anchor text-ek aránya, illetve természetesen ellenőrizhetjük a minket hivatkozó domaineket is. Emellett az oldalunk, vagy domain-ünk értékelésére is van kalkulációjuk (TRUST és CITATION érték), ami általában hasznosabbnak bizonyul, mint a legtöbbek által használt MOZ mértékegységek (DA, PA).

Melyik oldalon használjuk a legerősebb horgonyszöveg típusokat?

Ahogy az előzőekből látható, mindegyik anchor text típus más és más erővel bír, és az sem mindegy, hogy milyen mennyiségben vetjük be őket mások oldalán.
Éppen ezért fontos, hogy mindig vizsgáljuk meg azt az oldalt, ahol el szeretnénk helyeztetni egy-egy ránk mutató hivatkozást, és tartogassuk a legnagyobb horderejű horgonyszövegeket a legerősebb oldalakra. Így az arányunk egészséges marad, ugyanakkor az erősebb domainen használt kulcsszavas horgonyszövegünk ereje megsokszorozódik, szemben a gyenge minőségű oldalon használttal.

TIPP:Fontos, hogy ha ugyanarról a domainről (és IP-ről) több linket is kapunk, akkor az egyes linkelések ereje egyre kisebb lesz. Ez ugye logikus: sokkal jobb, ha 10 oldalról van 1-1 linkünk, mintha egy darab domainről van összesen 10 darab.

Én azt szoktam javasolni, hogy a kulcsszavunkat tartalmazó, pár százaléknyi horgonyszövegeket minden esetben akkor használjuk, ha számunkra értékes oldalon, egy olvasmányos cikket tudunk elhelyezni. Ilyen lehet egy blogcikk, vagy PR cikk is.

Mik a számunkra értékes oldal tulajdonságai?

 • Releváns a kulcsszavunkra és a témánkra nézve (a kóláról cikket mondjuk egy üdítős blogra érdemes kirakni)
 • Nincs Google büntetés alatt (rendben van a sebessége, a motorja, nem túloptimalizált, stb)
 • Minél többen hivatkoznak rá szintén értékes oldalakról (például magas a DA, PA értéke (MOZ), vagy TRUST és CITATION értéke (Majestic))
 • Kellően látogatott az oldal (nem halott, sokan keresik fel rendszeresen és nem csak időközönként)
 • Gyakran frissül (minél gyakrabban frissül [mondjuk hetente], annál hamarabb indexelik a hivatkozásunkat náluk)
 • Nincs tele más cégek/termékek reklámozásával, linkjeivel (tehát nem “linktárként” működik)
 • Elérhető számunkra (nem kell egy megjelenésért milliós összeget fizetni, van hajlandóság az együttműködésre)

Természetesen haladó/profi körökben több dolgot is érdemes ezeken kívül vizsgálni, de talán ezek a legfontosabbak. Ha egy ilyen oldalt találunk, akkor ott bizony érdemes elsütni azt a pár kulcsszavas horgonyszövegünket, ami még az arányba belefér.
Az ennél gyengébb oldalak is hasznosak lehetnek, de azokra tartogassuk a gyakrabban használható horgonyszöveg típusokat.

Milyen a jó tartalom?

 • Részletes (hosszabb lélegzetvételű, nem 2-300 szavas, hanem inkább 1500+)
 • Informatív és hasznos az olvasónak
 • Érdekes, leköti a figyelmet
 • Jól megszerkesztett stilisztikailag
 • Maximálisan releváns a kulcsszavainkra nézve

Egy értékes domain-en, egy  jó szövegben elhelyezett erős horgonyszöveg kincset érhet 🙂

Előfordul ugyanakkor, hogy már elhasználtuk az “engedélyezett” kulcsszavas horgonyszövegeket, és fennáll a büntetés veszélye, ha továbbra is erőltetjük a dolgot. Mit lehet ilyenkor tenni, hogy tovább segítsük oldalunk előremenetelét az organikus helyezések közt?

Lehetséges a magas linkerő pontos egyezésű horgonyszöveg nélkül is?

Természetesen lehet!
Bár a legmagasabb linkerőt a kulcsszavas horgonyszövegek biztosítják, optimalizálhatjuk a szövegünket úgy is, hogy a legjobban jöjjünk ki a “hagyományos” ancor text-ekkel is.

A Google mára már rendkívül okos, nem csak a hivatkozásokat, de a szövegkörnyezetüket is hatásosan vizsgálja és érti meg. Ebből kifolyólag nem mindegy, hogy a szövegben elhelyezett hivatkozásunk blokkjában és körülötte milyen jellegű tartalmak találhatóak. Ha a hivatkozásunkat a kulcsszavunk szövegkörnyezetében helyezzük el, akkor a keresőrobotok szinte biztos, hogy értelmezni tudják majd, hogy a linkünk milyen témára nézve releváns.
Ez hagyján, de így negatív impulzust sem generálunk, vagyis megússzuk a hátrasorolást!

Nyilván az a legjobb, ha a szövegben a horgonyszövegezett hivatkozásunkhoz minél közelebb találhatóak meg a kulcsszavaink.

Például a kulcsszavunk még mindig a “kóla”:
“Ha kíváncsi vagy melyik a legjobb kóla, akkor olvasd el a Coca-Cola blogcikkét!”

A kreatívan megszerkesztett és releváns tartalom emeli a hivatkozások erejét. Bár alacsony verseny esetén – ahol a konkurensek nem is foglalkoznak linképítéssel – elfogadható a kevésbé releváns szövegkörnyezetben elhelyezett link is, egy magasabb versenyben már semmit nem fogunk érni ilyenekkel. Másrészről az irreleváns oldalakon és szövegben elhelyezett hivatkozások a látogatók számára sem túl hasznosak, hiszen például ki kíváncsi egy cipőkkel foglalkozó honlap cikkében a kóla pozitív hatásaira? Senki és ezt a Google is tudja.

Büntetést kaptál a horgonyszövegek miatt? Van kiút!

Bármennyire is próbálunk odafigyelni, a keresőoptimalizálás továbbra is egy sejtelmes terület marad. Előfordulhat, hogy átbillenünk a másik oldalra és túloptimalizáljuk a horgonyszövegeinket, ezzel hátrasorolást véve a nyakunkba.
Azt viszont érdemes tisztázni, hogy 1-2 rossz link, vagy horgonyszöveg miatt senkit nem fognak megbüntetni. A hátrasorolásra általában a terjedelmes, a Google figyelmét felkeltő BlackHat munka esetén számíthatunk.

Általában (az algoritmus általi büntetések során) a horgonyszövegek túloptimalizáltsága mellé a honlapunk túloptimalizált tartalma is párosul. Ez akkor fordul elő, amikor nagyon meg akarunk felelni a Google vélt elvárásainak, ezért minden esetben a legerősebb impulzust biztosító technikát akarjuk használni. Természetesen erre a keresőóriás könnyen rájön, és a túlbuzgóságot az organikus helyezésünk sínyli meg.

Ugyanakkor viszonylag könnyű kikerülni az algoritmusbüntetések alól, amennyiben csak a horgonyszövegeinkkel és a hivatkozott oldalunk tartalmával van gond, ám mindez nem megy egyik napról a másikra, gyakran hónapok munkája is kellhet az organikus helyezések visszaállításához.

TIPP: A Google büntetéseket több ingyenes online felületen is ellenőrizhetjük. Emellett, ha figyelemmel kísérjük a kulcsszavaink organikus helyezését, akkor hamar észre is vesszük a hátrasorolásokat. A manuális (kézi – Google alkalmazott általi) büntetésekről értesítést kapunk, melyeket pedig a Search Console felületén tekinthetjük meg. Ezen büntetések alól nagyon nehéz kikerülni, nagyjából soha nem fogjuk tudni magunk mögött hagyni a “nehezéket”, amit egy manuális büntetés ránk akaszt.

 1. A legegyszerűbb megoldás, ha ellenőrizzük a linkprofilunkat, és megkeressük azokat az oldalakat, melyek gyengék, esetleg “spammy”-nek tűnnek, mégis kulcsszavasan linkelnek ránk. Ezekről a helyekről elsőként próbáljuk meg eltüntetni a hivatkozásainkat. Amennyiben ezt nem tudjuk elérni, úgy végső esetben Search Console felületen törölhetjük is a backlinket (Disavow funkció).
  Legyünk ugyanakkor óvatosak, mindig vizsgáljuk meg körültekintően a törlés előtt az oldalt, nehogy pont egy hasznos linket töröljünk figyelmetlenségből.
  Emellett érdemes a hivatkozott oldalunkat is átnézni. Figyeljünk arra, hogy a kulcsszavaink sűrűsége ne legyen magasabb 3%-nál a teljes szövegezésre nézve. Amennyiben ez elkerülhetetlen, úgy használjunk szinonimákat. 3% felett a szövegünk már emberi szemmel nézve is fura, mesterkélten fogalmazott lesz.
 2. Ha a gyenge oldalak gyanús linkeléseit eltávolítottuk, akkor vizsgáljuk meg a számunkra hasznos oldalakon levő horgonyszövegeinket. Tegyük fel a kérdést: vajon megfelelő arányban használtuk eddig az egyes típusokat? Valószínűleg nem lesz a válasz.
  Kezdjünk el további linkeket építeni az oldalunkra, de ezúttal kerüljük az összes optimalizált verziót. A legjobb, ha nagyon erős oldalakat keresünk, és oda naked, branded, vagy generikus horgonyszövegeket teszünk ki. Ezzel tulajdonképpen felhígítjuk a horgonyszöveg arányunkat, hogy ne az optimalizált típusok legyenek többségben.
  Használhatjuk a Social Media felületeket is, amik bár többnyire nofollow linkeket adnak (illetve teljesen más típusú hivatkozásokat, mint egy weboldal), de ettől még növekszik a honlapunk megítélése és a Google bizalma ránk nézve.
 3. További megoldás lehet a meglevő horgonyszövegek átírása.
  Tudom, ez a legtöbb szakértő szerint ősi bűn és egyenesen a sátántól való, de ez nem feltétlenül igaz. A Google akkor büntet érte általában, ha egy optimalizálatlan típust egy erősen optimalizáltra írunk át. Például egy generikust egy pontos egyezésű kulcsszavasra.
  Viszont ha fordítva csináljuk – és nem tömegesen -, akkor nem lesz belőle gond. Legalábbis nekem még nem volt 🙂 Kérjük meg a ránk hivatkozó honlap szerkesztőjét, hogy cserélje a szöveget a linkünkön.
  Itt fontos megjegyezni, hogy ha a büntetés miatt szeretnénk átírni egy anchort gyengébb minőségűre, akkor töröljük az eredetit, és a szöveg egy más pontjára helyezzük el az újat. Így elveszik a régi ereje, és egy új keletkezik helyette, amivel picit mentesítjük magunkat a büntetés súlya alól és kevésbé lesz gyanús az ügyeskedésünk.

Bár manapság sokan ódzkodnak az erősebb horgonyszövegek használatától, alkalmazásuk még mindig lehetséges, csupán jobban oda kell figyelni rá, mint a Google Pingvin algoritmusa előtt. A célunk és a figyelmünk mindig a változatosságra és a körültekintő használatra terelődjön és kövessük a hivatkozásszövegeink arányát. Ha betartjuk a szabályokat, akkor nem kell tartanunk a büntetéstől és egészséget linkprofilt alakíthatunk ki, mely mind a látogatóknak, mind a keresőrendszereknek tetszeni fog. 🙂

Forrás: Wayback

 

Gábor Papp

Entrepreneur. Online Marketer. TEDx speaker.