A Facebook tesztelőeszközeinek előnyei és hátrányai

A Facebook számos cég életében központi hirdetőfelület könnyű kezelhetősége és eredményes közönségelérése miatt. A reklámzajban csak megfelelően letesztelt hirdetésekkel tűnhetünk ki, ezért cikkemben most a felület beépített tesztelőeszközeivel ismerkedünk meg.

A legtöbb B2C vállalkozás előszeretettel használja a Facebook felületét, mivel a közösségi óriás rendszerében való hirdetés nem csak könnyen kezelhető, de hatékony is. Ugyanakkor sok esetben találkozom olyan hirdetésekkel, melyeken látható, hogy nincsenek eléggé kiforrva, vagyis a feladójuk valószínűleg nem végzett tesztelést az élesítés előtt. Ez probléma lehet, hiszen a Facebook-on főként vizualizációra épülő hirdetéseink a reklámzajban csak akkor tűnnek ki, ha sokkal jobbak vagyunk a konkurenseknél. Szerencsére az optimalizálás egyre könnyebb, hála a felületre bevezettet új tesztelési eszközöknek.
Cikkemben ezúttal kimondottan a Facebook beépített tesztelési lehetőségeivel fogunk megismerkedni.

Mit értünk tesztelés alatt és mire jó ez a hirdetőknek?

A hirdetéseink elemeinek (például: címsorok, szövegek, képek, célközönségek, CTA-k, stb.) eredményes és pontos tesztelésével olyan ismeretekre tehetünk szert, melyek pozitívan befolyásolják kampányaink és kommunikációnk kimenetelét, és elősegítik marketingünk optimalizáltságát. Ezek a tulajdonságok sokszor apróságok, melyeket nem tudunk megítélni magunktól, amíg ki nem próbáltuk őket. Az egyes verziók és elképzelések egymással szembe állítása egy folyamatos munka, hiszen mindig akadnak kisebb-nagyobb kérdéses pontok, melyek megválaszolása befolyásolja hirdetéseink kimenetelét, ezért a tesztelés egy soha meg nem szűnő tevékenység.

Egy korábbi cikkemben már részletesen taglaltam az A/B tesztelés menetét és részletekbe menően megvizsgáltuk, hogy miként kell helyesen kivitelezni egy tesztelési munkafolyamatot. Javasolt elolvasni ott a részleteket, de most röviden leírom a fontosabb pontokat:

 • Az online hirdetések esetén tesztelésnek hívjuk azt a folyamatot, mely során kettő – vagy több – hirdetéselem variációját közel azonos feltételek mellett versenyeztetünk egymás ellen, annak érdekében, hogy megállapítsuk melyik verzió a sikeresebb a céljainkat figyelembe véve.
 • A tesztelés során az adott verziókat külön-külön célcsoporttal kell teszteltetni, elkerülve ezzel a célközönségek tagjai közti átfedéseket, melyek nagyban torzítják az eredményeket, ellehetetlenítve a helyes kiértékelést és pontos megállapítást. Ha 1000 érdeklődőnk van, akkor bontsuk őket 2 darab 500 fős csoportra és egyik csoport az egyik, míg másik a másik tesztverziót lássa csak.
 • Lényeges, hogy az egyes verziók közt – a tesztelni kívánt hirdetéselemen kívül – a lehető legkevesebb eltérés legyen. Ez alatt azt értjük, hogy a verzióink egy időben kell, hogy fussanak egymás mellett, illetve a két célcsoportunk tulajdonságai (például: nem, kor, érdeklődési kör, stb.) közel azonosak legyenek. Ez alól természetesen kivétel, ha pont az a célunk, hogy többfajta célcsoportot teszteljünk, ugyanis ilyenkor ez az elem lesz a változónk 🙂
  A fenti azért fontos, mert minél kevesebb az eltérés, annál biztosabban tudjuk igazolni a hipotézisünket, miszerint az egyik hirdetésverziónk a vizsgált változó elem miatt sikeresebb a másiknál.
 • Lényeges emellett, hogy az eredményeink közti különbség szignifikáns eltérést mutasson, vagyis zárjuk ki a véletlen szerepét az értékelésből. Ehhez léteznek online eszközök, melyeket nagyon egyszerű használni, a korábbi cikkemben hozok is rá példát. A szignifikáns eltérés elérése meghatározza a tesztelés idejét és a pontos teszteléshez szükséges célközönség méretét is.

A tesztelés során kettő, vagy több verziót állítunk egymással szembe, eltérő közönséggel és a lehetőleg legkisebb eltéréssel.
Most, hogy röviden felelevenítettük a lényeges kritériumokat, vizsgáljuk meg, hogy a közösségi óriás milyen beépített lehetőségeket kínál fel nekünk hirdetéseink teszteléséhez. 3 lehetőséget fogunk megvizsgálni, melyek mind másra jók és mindegyiknek másfajta gyengesége van. Az egyes lehetőségeket a pozitív és negatív tulajdonságaik alapján szubjektívan pontozni fogom, hogy könnyebben látható legyen melyiket érdemes használni. Vágjunk is bele!

Hirdetések tesztelése a hirdetéscsoport optimalizációs algoritmusa alapján

Lényegében ez a módszer a legegyszerűbb és legalapabb hirdetéstesztelési megoldás. A működése végtelenül egyszerű, a kivitelezés könnyű, de értelemszerűen ez a verzió használható a legkevésbé hatékonyan.

A Facebook hirdetési hierarchiája során találkozhatunk hirdetési fiókkal, melyen belül a hirdetési kampányok foglalnak helyet, melyek egybefogják a hirdetéscsoportokat, ahol a hirdetéseink találhatóak. Nézzük dióhéjban, hogy melyik szint mit biztosít:

 • Hirdetési fiók: számlázási adatokat tartalmaz, biztosítja a kezelői jogosultságok szerkesztését
 • Hirdetési kampányok: a kampányokon szabják meg a fő hirdetési stratégiát, illetve a későbbi beállítási lehetőségeinket. Ilyen lehet például messenger hirdetéskampány
 • Hirdetéscsoportok: a hirdetéscsoportokban található a hirdetéseink motorja. Itt állíthatjuk a célközönségeket, remarketinglistákat, illetve megadhatjuk, hogy mennyit szeretnénk a csoportban levő hirdetésekre költeni, illetve még sok sok backend dolgot szabályozhatunk.
 • Hirdetések: itt találjuk meg a konkrét hirdetéseinket. Képeket, szövegeket vehetünk fel, beállíthatunk CTA gombokat, tehát meghatározhatjuk a hirdetésünk frontend részét, amit a célcsoportunk is látni fog.

Látható, hogy a célközönségünk célzását a hirdetéscsoportok szintjén határozzuk meg, vagyis ha több hirdetést is felveszünk egy csoportba, akkor mindegyik hirdetés ugyanazokhoz az embereknek fog megjelenni. Meglepő módon sokan nem tudják, de a Facebook – az AdWords-höz hasonlóan – úgy működik, hogy adott hirdetéscsoportban a legjobban teljesítő hirdetéseket részesíti előnyben, és jeleníti meg gyakrabban a célcsoportnak. Ha az egyik hirdetésünkre egy bizonyos idő elteltével több interakció érkezik, vagy többen kattintanak át, illetve több konverziót hoz, akkor a rendszer elkezdi azt a hirdetést előtérbe helyezni a többivel szemben. Teszi ezt azért, mert mindenkinek nem jelenítheti meg az összes hirdetésünket (mert nem maradna hely a privát posztoknak az üzenőfalon), hanem segítve minket, kiválogatja a legjobban teljesítőket. Ez egy belső optimalizációs folyamat, melyet mi nem tudunk kikapcsolni (szemben az AdWords-sel). Azt, hogy mi alapján tekinti az egyik hirdetést jobbnak, vagy rosszabbnak, főként a kampánybeállítás során megadott marketingcél határozza meg. Például ha Forgalom célú a kampányunk, akkor az a hirdetés lesz a jobb a Facebook szemében, mely miatt többen kattintanak át a weboldalunkra. Ha ez az érték nagyjából azonos, akkor más adat alapján állapítja meg a sorrendet, például a hozzászólások, vagy megosztások száma alapján.

Tulajdonképpen ez egyfajta automatikus tesztelést tesz lehetővé a hirdetések szintjén: felveszünk 3-4 hirdetést, más más szövegezéssel és előbb utóbb az egyik ki fog emelkedni, a többit pedig lekapcsolhatjuk. Jól hangzik, de sajnos nem a legjobb megoldás. Nézzük is meg, hogy mik az előnyei és hátrányai!

Miért hasznos?

A módszer teljesen automatikus, hozzá sem kell nyúlni, sőt ellenőrizni sem kell, hiszen a Facebook megteszi ezt helyettünk. Nagyon egyszerű kivitelezni, hiszen csak egy hirdetést kell elkészíteni, majd abból másolatot csinálunk, picit átírjuk, vagy más képet állítunk be ás kész is. Egyszerű, mint az 1*1! De nagyon alapszintű és normális teszteléshez nem nagyon alkalmazható.

Mi a gond vele?

Mivel minden hirdetésvariációinkat ugyanaz a közönség kapja meg, így a módszer alapvető tulajdonsága a célközönség tagjai közti átfedés. Ez azt jelenti, hogy adott illető láthatja több hirdetésünket is, amíg nincs kiemelve az egyik. Ebből következik, hogy egyáltalán nem biztos, hogy azért kattint az egyik verzióra, mert az tetszik neki a legjobban, hanem lehetséges hogy azért, mert éppen azt vette észre görgetés közben, vagy pont mert azt látta meg legelőször. Ahogy korábban röviden kitértem rá, az átfedések jelentősen torzítják a statisztikát, tehát elkerülésük kulcsfontosságú.
További gond, hogy a Facebook által kiemelt hirdetés magasabb anyagi ráfordítást igényel, mint a kevésbé jól teljesítők. Ebben az esetben máris van még egy változónk a vizsgálni kívánt változó mellett, ami szintén torzítja az eredményt. Másrészről, ha kiemelkedik az egyik hirdetés, akkor hiába veszünk fel később egy másikat mellé, az nagyon nehezen fogja utolérni az előnyben részesítettet. Ebből kifolyólag nem alkalmas folyamatos tesztelésre, főleg nem kisebb horderejű hirdetéselemek esetén.

Bár a módszer beállítása nagyon egyszerű, és működése teljesen automatikus, a kimenetele több, mint kétséges. Ezért maximum akkor javasolom, ha nincs időnk tesztelni, és megérzésünk szerint nem lenne annyira nagy horderejű a tesztünk eredményének hatása. Ha nem akarunk a teszteléssel nagyon bajlódni, akkor esetleg érdemes lehet alkalmazni, de leginkább semmire sem javasolom, van ennél jobb tesztelési módszer is, amit ezután mutatok be.

A természetes hirdetésoptimalizáció értékelése: 2/10

A Facebook beépített felosztásos tesztelő eszköze

Nem oly régen a Facebook is felismerte a hirdetők igényét a statisztikailag pontos tesztelésre. Nyilván ennek már korábban is tudatában volt, de véleményem szerint pénzügyi megfontolásból erre vonatkozóan nem biztosított gyakorlati eszközt. Ne legyünk naivak: a Facebook a hirdetési pénzünkre utazik, az az optimális neki, ha sokat költünk nála, de azért mi is kapunk valamit cserébe. Minél optimalizáltabb a hirdetésünk, annál kevesebbet kell rá költenünk, így rövidebb idő alatt kevesebb összeget fizetünk be a közösségi csatorna kasszájába. Ugyanakkor, ha optimalizált a hirdetés, akkor jobban szállítja a megrendeléseket nekünk is, tehát hosszútávon többet fogunk hirdetni, hiszen mi is jól járunk.

Talán a fentiek miatt is úgy döntött a vezetőség, hogy bevezetik a felosztásos teszt funkciót egyes kampánytípusok esetén. Ez a funkció már egy kimondottan teszteléshez ajánlott megoldás, mellyel kontrollált körülmények között lehet versenyeztetni a hirdetéseinket.

A felosztásos tesztet kampányszinten kell bekapcsolni, az erre a célra létesített checkbox-szal. Ezt követően állíthatjuk be a hirdetéscsoport opcióit, vagyis a költségkeretet, a célzott közönséget és a többi szokásos beállítást. A hirdetéscsoport szintjén tudjuk meghatározni azt is, hogy mit szeretnénk tesztelni. Erre egyelőre csak 4 lehetőség áll a rendelkezésünkre:

 • Célközönség – egymástól eltérő közönségeket tesztelhetsz, hogy melyikőjük reagál jobban a hirdetésedre
 • Megjelenés optimalizálása – tesztelheted például, hogy a konverzióra vagy a forgalomra optimalizálás működik-e jobban
 • Elhelyezések – tesztelhetsz különböző hirdetéshelyeket is: hírfolyam, vagy a jobb oldali sáv teljesít jobban?
 • Kreatív tartalom – a hirdetések kreatív tartalmát tesztelheted: almás kép, vagy esetleg a körtés kép a nyerő a közönségnél?

A felosztásos teszt jelenleg még csak kevés lehetőséget engedélyez a tesztelésre.
A rendszer a multivariate test alapon működik, tehát nem csak két verziót tesztelhetsz (ahogy az A/B tesztnél), hanem maximum 5 verziót állíthatsz be.
Ez már elég jól hangzik, ugye? Nézzük is mik az előnyei!

Miért hasznos?

A célközönségedet több véletlenszerű és egyenlő részre osztja a rendszer, ezzel kizárható a korábban említett átfedés a csoport tagjai közt. A költségkeretet is annyi felé osztja el, ahány verziót tesztelnénk, így egyenletesen fog költeni a kampány, minden hirdetés egyenlő eséllyel indul az aukción, nincs előnyben részesített, kiemelt hirdetés, ami torzítaná a statisztikát. A módszer kizárja azt is, hogy több változót iktassunk be: ha kijelöltük a kreatív tartalom tesztelését, akkor nem tudunk mást megváltoztatni, csak a bejegyzések képét, vagy videóját.
Választhatjuk azt is, hogy a Facebook automatikusan leállítsa a tesztet, ha megvan a győztes, így nem szükséges nekünk kiszámulnunk a szignifikanciát.

Èrezhető, hogy ez a módszer már kimondottan teszteléshez lett kifejlesztve és képes helyesen elvégezni számunkra a szükséges munkát. Van ugyanakkor pár kisebb gond vele.

Mi a gond vele?

Bár a felosztásos tesztelés simán a használható kategóriába esik, három dolog van, ami nekem nem tetszik benne.

Egyrészt a tesztet maximum 14 napos ideig futtathatjuk. Korábbi cikkemben már beszéltem róla, hogy néha akár 1-2 hónapig is eltart egy teszt, főleg akkor, ha kisebb horderejű változókat versenyeztetünk. Ehhez képest a 14 nap nagyon kevés, de ami bosszantóbb, nincs lehetőségünk a felületen ennek kitolására, vagyis korlátozva vagyunk. Nekem többször is volt olyan esetem, amikor épp nem volt szignifikáns az eredményem 14 nap alatt, de 25-30 nap elteltével azzá vált, a több beérkező adat miatt. Emiatt kisebb eltéréseket a verziók közt ez a megoldás nem tud rendesen kezelni.
Megoldható, hogy nagyobb összeget fektetünk a tesztelésbe, és akkor több embert érünk el adott idő alatt, több adatunk lesz, vagyis várhatóan biztosabb lesz az eredmény. Ez viszont nem működik akkor, ha kisebb számú remarketing közönséggel tesztelnénk, mivel egyszerre nem fog annyi embert biztosítani a lista, amennyiből akár magas tesztösszeg mellett pontos következtetèsre lehet jutni.

Másik gond, hogy a teszt csak adatok kiértékelésére használható. A nyertes verzió maximum 14 nap elteltével leáll és nem tudjuk normál kampánnyá alakítani. Azt tudjuk megtenni, hogy egy új kampányt hozunk létre és átmásoljuk a nyertes hirdetés elemeit a normál verzióba, teljesen új hirdetést indítva ezzel. Ilyenkor viszont elveszik a tesztverzió minden interakciója, vagyis sérül a social proof, ami sajnálatos.
A felosztásos teszt maximum 14 napig futtatható és a költségkeret két egyenlő részre osztható fel.

TIPP: A social proof egy pszichológiai jelenség, mely azt feltételezi, hogy az emberek szívesebben végeznek el egy műveletet, ha úgy látják, hogy azt rajtuk kívül még sok másik ember is megtette. A gyakorlatban ez annyit jelent esetünkben, hogy ha látunk egy Facebook bejegyzést, melyen sok hozzászólás és kedvelés található, akkor nagyobb eséllyel végzünk el mi is interakciót vele kapcsolatban, mintha kevesebb ilyen megnyilvánulást látnánk. A social proof nem csak mennyiségi de minőségi alapokon is nyugszik: ha a barátaink, vagy egy híres személy végez el egy műveletet, akkor annak a műveletnek az elvégzését mi is indokoltabbnak tartjuk. Ezt a pszichológiai jelenséget természetesen a marketing is kihasználja.

A fenti példa esetén a gond az, hogy a teszt során összegyűjtött interakciók a poszton elvesznek, amikor mi egy újat kreálunk, így “lenullázódik” a pszichológiai motiváció és kezdhetjük elölről felépíteni. Nem óriási gond, de kis mértékben érzékelhető.

A harmadik problémám vele, hogy egyelőre még korlátozott a tesztelési lehetőség. Nem tudunk például poszt szöveget, vagy főcímet, esetleg CTA gombot tesztelni. Szerencsére erre létezik már egy másik eszköz is, a következő részben arról fogunk beszélni.

A felosztásos tesztelés értékelése: 7,5/10

A Dinamikus kreatív tartalmak használata

Az idei évre vonatkozóan a Facebook vezetősége bejelentette, hogy összevonja a hagyományos Hirdetéskezelőt és a Power Editor felületét egy komplex hirdetéskezelő rendszerbe. Az összevonás hatására a hirdetők által elérhető opciók kibővülnek és használatuk egyszerűbbé válik. A változás fokozatosan megy végbe minden hirdetési fiókban, így sokan már most láthatják a hagyományos Hirdetéskezelőben az úgynevezett Dinamikus kreatív tartalom lehetőséget. Természetesen azoknak sem kell lemondaniuk erről a lehetőségről, akiknél az átállás még nem történt meg: a különálló Power Editor is felkínálja ezt az opciót. Ha igazán profi frontend tesztelési lehetőséget szeretnénk kihasználni a Facebook-on, akkor a legjobb megoldást ez a beállítás fogja nyújtani.

Egyelőre csak konverzió, forgalom és alkalmazás telepítés kampányformánál érhető el, illetve nem minden hirdetéshelyet tudunk kihasználni vele. A beállítás hirdetéscsoport szinten érhető el, nem aktív hirdetéscsoportok esetén. Lényegében lehetőséget kapunk általa a hirdetésink gyors és egyszerű variációs beállításaira. Megadhatunk egy hirdetésen belül 5 képet, főcímet, posztszöveget, leírást, és CTA gombot. A hirdetés élesítését követően a rendszer ezeknek variációit fogják megjeleníteni a célközönségünknek: ha a maximális lehetőség számát kihasználjuk, akkor összesen 125 verzióban jelenik meg majd a hirdetésünk. Egyenlő arányban és véletlenszerűen fogja vegyíteni a képeket a szövegekkel és gombokkal, vagyis egy elég változatos frontend csoport fog létrejönni számunkra, ám mindezt egy darab hirdetésként fogjuk alapesetben látni a Hirdetéskezelőben.
Ahhoz, hogy lássuk mely verziók a legsikeresebbek, egy statisztikai lehetőséget is biztosít a Facebook. Ezt a hirdetések szintjén érhetjük el, a Bontás gombbal, ahol aztán kiválaszthatjuk, hogy mely elem adatait akarjuk megtekinteni. Innen már egyszerű megállapítani, hogy mely elemek a legsikeresebb, de ügyeljünk a szignifikancia figyelembevételére. Egyszerűen csak válasszuk ki a legsikeresebb képet, szövegeket és gombot, majd ezeknek együttesét használjuk későbbi hirdetéseinknél.

A Dinamikus kreatív tartalom használata esetén több képet/videót, főcímet, leírást, posztszöveget és CTA gombot is tesztelhetünk egyszerre, piszkozat állapotú kampányainknál.
Ez a lehetőség a nagy verziószám miatt lényegesen leegyszerűsíti a tesztelési tevékenysége és láthatóan sok hasznos infót biztosíthat nekünk a működése révén. Vegyük sorba mikor érdemes használni!

Miért hasznos?

Gyors és egyszerű a tesztmunka létrehozása, rengeteg időt megspórol nekünk a dinamikus kreatív tartalom használata. A sok variáció miatt az átfedések elkerülhetőek, nincs kiemelt hirdetés, és egyszerre több dolgot is tesztelhetünk. Tulajdonképpen frontend oldalról ennél többet nem is kívánhatnánk.
DE: ez a módszer sem tökéletes, van pár apróbb gond vele.

Mi a gond vele?

A legnagyobb probléma az, hogy elméletileg egy hirdetésünk van, de ez a gyakorlatban több verzióban is létezik. Ez a tulajdonság totálisan ellehetetleníti a social proof előnyét. Gondoljunk bele: ha összesen érkezne 1000 like egy hirdetésre, akkor az esetünkben 125 verzión fog megoszlani, vagyis tegyük fel minden verzión csak 8 kedvelés árválkodik majd. Ez elég lehangoló.
A másik gond a sok variációval, hogy kisebb számú célközönségnél nagyon sokára kapunk szignifikáns eredményt, ha egyáltalán kapunk. Éppen ezért, 20 000 Fő alatt nem érdemes minden elemből 3-nál több variációt alkalmazni egyszerre, mert mire minden verzió elég számban megjelenik a célcsoportnak, addigra a hirdetés gyakorisága 7 fölé is emelkedhet, vagyis az emberek túl sokszor fogják látni a hirdetésünket.
További gond az, hogy nem láthatunk statisztikailag pontos összefüggéseket, csak egyedi győzteseket. Azt nem tudjuk meg az adatok lebontásával, hogy az egyes elemvariációk hogyan hatnak egymásra, csak azt, hogy önmagukban milyen eredményt értek el. Csak azért, mert minden elemből kiválasztjuk a legjobbat, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy ezek együtt is jól fognak működni. Bár ennek esélye azért magas, kétséges, hogy szignifikancia tekintetében is megállná a helyét, ráadásul ezt ellenőrizni sem tudjuk. Ezért, amikor kiválasztjuk a nyertes képet, szövegeket és CTA gombokat, akkor mindig magas szignifikanciaszintet vegyünk alapul (p>0.01).
Az sem feltétlenül előnyös, hogy ha szeretnénk folyamatos tesztelést végezni, akkor bár törölhetjük a sikertelen verziókat a hirdetés szerkesztésénél, majd felvehetünk újabb elemeket, de ezzel elveszítjük a vesztes variációk összes adatát, és a hozzájuk kapcsolódó posztok interakcióit.

A lebontás során láthatjuk, hogy mely objektumok hogyan teljesítenek.
Bár több hiányossággal is tisztában kell lennünk a dinamikus kreatív tartalmak használata során, ez a megoldás egy hasznos opciót nyújt, ha tesztelni szeretnénk és el kívánjuk érni a legjobb hirdetésmegjelenést.

A dinamikus kreatív tartalom értékelése: 8/10

TIPP: Igazán profi külső megoldást keresel a split tesztelésre? Akkor az AdEspresso-t javasolom Neked! Fizetős, de cserébe nagyon profi 🙂

Hirdetéseink optimalizálása kulcsfontosságú folyamat a tökéletes kommunikáció megtalálásához, mely egyenes út az olcsóbb konverziók megszerzéséhez és a megtérülési arányunk növeléséhez. Az online hirdetési felüelteken szerencsére rengeteg lehetőségünk van tesztelni hirdetéseink beállításait és megjelenését, így az optimalizálás egy kis gyakorlattal nagy eredményeket ígérhet. Ha úgy ítéljük meg, hogy Facebook felületünk fontos a cégünk sikerét tekintve, akkor használjuk a fenti opciókat ahhoz, hogy eredményesek legyünk.
Reményeim szerint írásom ismét segített tökéletesebbé varázsolni a Te marketingedet is!

 

Gábor Papp

Entrepreneur. Online Marketer. TEDx speaker.