5 landoló oldal optimalizálás tipp, amikkel maximalizálhatod eladásaidat

Ha már rendelekezel landoló oldallal, ahová a hirdetéseidből érkező látogatókat vezeted, akkor már bármiféle optimalizálás nélkül is a marketing-tudatos cégek közé tartozol.

Ám könnyen megeshet, hogy minden próbálkozásod ellenére a landoló oldalad nem teljesít elvárásaidnak megfelelően, ami nemcsak bosszantó lehet számodra, hanem még pénzügyi veszteséget is okoz cégednek.

Szerencsére van néhány szuper tippünk erre az eshetőségre is, amikkel növelheted landoló oldalad konverziós értékét és arányát.

Ebben a cikkben 5 tippet fogunk részletezni számodra, amiket akár azonnal el tudsz végezni landoló oldaladon a jobb teljesítmény érdekében.

Hogyan kezdj neki a landoló oldal optimalizálásnak?

Még mielőtt belevetnéd magad a munkába, fektessük le az optimalizálás alapelveit. Ezeket mindenképpen érdemes követned annak érdekében, hogy szisztematikusan végezd a módosításokat, és még mérni is tudd azok eredményeit.

Az alapelvek:

  1. Tudjuk, hogy nagyon lelkes-, és tettrekész vagy, de arra kérünk, hogy egyszerre csak egy dolgon változtass az oldalon.
  2. Haladj ebben a sorrendben: Teteje, alja, közepe. A legtöbb látogató pontosan ebben a sorrendben tekinti át az oldaladat, ezért érdemes az ő viselkedésüknek megfelelő sorrendben optimalizálnod.
  3. Jegyezz fel minden változtatást, és várd meg annak az eredményeit.

Ha ezeket betartod, akkor biztosan sikeres lesz az optimalizálási projekted, és követni is tudod majd az egyes változtatások eredményét.

Miután ezeket letisztáztuk, vágjunk is bele az 5 tippbe, amikkel maximalizálhatod landoló oldaladról érkező eladásaidat.

1. Bánj játékosan a címsor stílusával

Sokan átsiklanak a címsor betűstílusán, méretén, és annak megfogalmazásán, pedig jelentős hatása van az eladások sikerességére. Ha biztosra akarsz menni, hogy érthető a címsorod, olvasd fel hangosan és figyelj arra, hogy természetes beszédstílusban hová helyezed a hangsúlyokat. Érdemes írásban is valamilyen módon megjelölnöd a hangsúlyos szavakat, vagy kulcsszavakat, így az olvasó azonnal látni fogja, hogy mi az, amivel ezen az oldalon találkozni fog. Játssz bátran a betűstílusokkal, használj a kulcsszavakhoz félkövér, dőlt, vagy aláhúzott stílust, hogy felhívd rájuk az olvasók figyelmét.

landing page

2. Tedd a bizonyítékot a hajtás fölé (is)

Az egyik legújabb landoló oldal trend szerint már nem csak a landoló oldal kifejtős részébe kell részletezni a termékedről/szolgáltatásodról szóló sikertörténeteket és kezelni az érdeklődő kifogásait, hanem azonnal a látogatók szeme elé kell raknod a bizonyítékokat anélkül, hogy lentebb görgetnének az oldalon.

Ez a bizonyíték lehet egy ügyfél által készített fotó, egy interjú videó egy ügyfeleddel, partner logók, vagy PR megjelenések logói, amik azt sugallják a weboldal látogatók számára, hogy megbízható a céged, hatásos a terméked, és a saját iparágad szakértője vagy.

social proof

3. Legyen egyszerűen átfutható a weboldalszöveg

Biztos Te is találkoztál már olyan landoló oldallal, ami bár nagyon igényesen és professzionálisan meg volt írva, egyszerűen élvezhetetlen volt az olvasása a tömör szövegblokkok miatt. Bár manapság divatos a hosszú landoló oldal, ami az érdeklődők minden kérdését megválaszolja, és kezeli a kifogásaikat, nem szabad átesnünk a ló túloldalára sem, hiszen nem egy tömör blokkokból álló regény megalkotása a célunk, hanem egy valódi élményt nyújtó, és információ-átadó oldal.

Ennek elkerülése érdekében használd játékosan a felsorolásokat, tagold alcímekkel a mondanivalód, és írj néhány kulcsszót végig nagybetűvel, hogy segítse az olvasót a megértésben, és odavonzza a tekintetét a legfontosabb részekhez.

A felsorolásoknál se ess túlzásba. Használj rövid mondatokat, maximum 1-2 sor hosszúra engedd az egyes felsorolásokat. Feledkezz meg arról a gyakori hibáról, hogy egy méter hosszú mondatot számozással több részre bontasz, hiszen attól, hogy a mondat önmagában nem lesz hosszú, logikailag a felsorolás még nem lesz jól felépítve.

4. Dolgozz a vásárló együttértésén

Ahhoz, hogy igent mondjon a vásárlásra az érdeklődő, azt is el kell érned, hogy igenlően bólogasson magában a landoló oldalad szövegét olvasva, és magára ismerjen. Hogyan érheted ezt el?

Biztosan NEM ezzel az elcsépelt formával:

Unod már, hogy minden üzleti Facebook bejegyzés így kezdődik?

Eleged van abból, hogy az összes cég ugyanarra a kaptafára írja a hirdetés szövegeket?

Szeretnéd, ha végre valami egyedit látnál a hírfolyamodban?

Hidd el, hogy már nem csak Te viszolyogsz ettől a formától, hanem a célközönséged is. Akkor mégis hogyan érheted el, hogy már a szöveg olvasása közben magára ismerjen az olvasód, és helyeslően bólogasson a kijelentéseidre?

  • Támaszd alá vizuálisan is, amiről írsz
  • A CTA gomb szövege egyezzen a szöveggel, ahol éppen logikailag tart annak felépítése
  • Mesélj el egy történetet, amivel azonosulni tud

5. Az érzelmi faktor mellett ne feledkezz meg a logikus vásárlókról sem

Két féle weboldallátogatót különböztethetünk meg. Azt, akit érzelmei vezérelnek, és azt, akit logikus érvekkel tudsz magad mellé állítani. Általában a szövegírók az érzelmek köré próbálják felépíteni a landoló oldalt, viszont ezzel elvesztik a logikai alapon döntő vásárlókat, akiket az észérvek érdekelnek.

Az érzelmi vásárlónak ez tetszik: Csatlakozz közösségünkhöz, ahol olyan képességekre tehetsz szert, amikkel szomszédságod legelismertebb kertészévé válhatsz!

A logikus vásárlónak ez tetszik: Vásárold meg Expert Kertész Magazinunk éves előfizetését most csak 10.000 Ft-ért, amivel három havi újság árát spórolhatod meg!

A logikus vásárlókat érdeklik a részletek, a praktikus példák, a felhasználási lehetőségek, a vásárlói vélemények, így biztos nem lőhetsz mellé, ha egy gyakori kérdések részt is elhelyezel a landoló oldaladon.

landing page

Reméljük, hogy a cikken fellelkesedve azonnal neki is látsz landoló oldalaid elemzésének és optimalizálásának, és végre látványos eredményeket fogsz elérni eladásaid terén is.

A teljes siker érdekében ne feledkezz meg a cikk elején említett alapelvekről sem, hiszen mérés és statisztikák nélkük sosem fogod tudni, hogy mi működödtt valójában és mi nem, így következő alkalommal ismét a nulláról kell kezdened az optimalizálási folyamatot.

Szerző:

Szabó Nikoletta a Rocketing Marketing Ügynökség Alapítója, és Tartalommarketing Specialistája.

 

 

Gábor Papp

Entrepreneur. Online Marketer. TEDx speaker.