Interjú Papp Gáborral, a Shapr3D Growth Marketerével

Az interjú eredeti verziója a Dreamjobs blogján jelent meg itt.

Mivel foglalkozol jelenleg?
A Shapr3D marketingvezetője vagyok és emellett egy online marketing blogot írok.

Hogyan dolgozol?
Gyorsan, sokat és hatékonyan. Akár az irodából, akár otthonról.

Milyen telefonod van?
iPhone 6

Milyen gépet használsz?
Asus Zenbook (ultrabook)

Mit csinálsz egy munkanapod során?
A napok jelentős része irodai munkával telik. A megbeszéléseket, találkozókat igyekszem a kora reggeli órákra tenni, hogy nap közben tényleg a munkára tudjak koncentrálni. A reggeli standupra már úgy érkezem, hogy tudom mit fogok aznap csinálni.

Sőt, jellemzően már előző nap este átgondolom a teendőket. A nap nagy része pedig arról szól, hogy megcsinálom a betervezett feladatokat. Jellemzően 9-kor kezdek neki dolgozni és délután 5–6 között fejezem be a munka irodai részét. Esténként pedig hobbi projekteken vagy apróságokon szoktam még dolgozni.

Hogyan kerültél a jelenlegi pozíciódba?
Egy itthon elég jól ismert magyar származású, de évek óta az USA-ban élő entreprenur, Patrick Vlaskovits ajánlott be. Korábban dolgoztam vele más projektjén és amikor megkereste Patrickot a Shapr3D CEO-ja Csanády István, hogy tud-e jó marketingest ajánlani, akkor az én nevem merült fel.

Találkoztunk egy pénteki napon Istvánnal, amire úgy mentem el, hogy full time biztosan nem akarok csatlakozni, mert akkor épp másik projekten dolgoztam. Aztán úgy alakult, hogy kedden már kezdtem is. 🙂

Mit szeretsz a legjobban a munkádban?
Szinte végtelen szabadság mellett, de nagyon tudatosan dolgozunk azért, hogy megváltoztassunk egy 20–30 éve alig fejlődő iparágat. Jelenleg az egész startup kisebb, mint a legtöbb versenytársnál csak a marketing részleg. Ez nagy agilitásra és fókuszra szorít minket. Aki szereti az ilyen jellegű kihívásokat, annak a Shapr3D közege igazi aranybánya. Nálam egyébként a munkám egy hobbiból alakult ki, úgyhogy azok egyike vagyok, aki akkor is dolgozik, amikor igazából nem. Szóval a munkám nem csak hasznos, hanem egyben szórakoztat is.

Mi a legnagyobb kihívás a Shapr3D marketingjében?

Kis budgetből, kevés emberrel, világszintű dolgot alkotni nem könnyű dolog.

A terméket jelenleg a világ több mint 180 országában használják, miközben a cég létszámban még el se érte a két számjegyet. Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk növekedni, olyan csatornákat és megoldásokat kell találni, amire a nagyok vagy nem figyelnek, vagy nem csinálják elég jól. Nekünk nincs éves több millió dolláros marketing, PR és PPC budgetünk, mégis versenyképesnek kell lenni a nagyokkal. A fő kihívás talán az, hogy a cég pozícionálását és marketingjét nem csak megtervezni kell, hanem egyben kivitelezni is. Mindezt egy pár fős csapattal.

Nem marketingesként végeztél, most mégis az egész magyar marketing szakma rengeteget tanul a The Pitch Education-on végzett munkádon keresztül. Hogyan tanultál bele a szakmába?

Angol nyelvű szakmai blogokat olvastam és rengeteg videót néztem meg nálam sokkal okosabb emberektől. Szinte mindent online forrásból tanultam. Egy dolgot kivéve. Ez pedig nem más, minthogy még 2004–2005-ben tanultam web designt és Photoshopot az USA-ban, ahol cserediák voltam. Konkrétan jegyzettömbben csináltunk még weboldalakat és tankönyvből tanultuk a Photoshopot, merthogy akkor még nem létezett Youtube se. A HTML és Photoshop tudásom elég jó szintre került 1 év alatt és már önálló munkákat is tudtam vállalni. Print anyagok, CD borító, weboldalak. Ha elakadtam, akkor meg rákerestem arra amit nem értettem vagy nem tudtam mecsinálni és innentől kezdve már tényleg minden tudás online forrásból jött. Végtelen szám néztem meg “how to” videókat bármilyen szoftverrel vagy témával kapcsolatban, és a gyakorlatban tanultam meg őket használni. Mindenféle formális oktatás nélkül. Ez rengeteget segített abban, hogy a saját blogom, a The Pitch Education is egy olyan irányt képviseljen, ami tényleg hasznos tudást ad. Egy olyan online marketinges blogot akartam csinálni, amit én is szívesen olvasnék.

Konkrétan az 5–6 évvel ezelőtti énem a The Pitch Online Marketing blog fő perszonája.

Kicsit furának hat, hogy valaki “egy fiatalabb önmagának” ír egy blogot, de a számok magukért beszélnek. 1,5 év alatt 67 ezer ember (egyedi user) járt a blogon és túl vagyunk a 250 ezer pageview-n is. Mindezt gyakorlatilag fizetett hirdetés nélkül. Egy képzés kapcsán használtam facebook ads-t, 50 ezer forint értékben. A többi mind referral, direkt, email és főként organikus forgalom.

Milyen applikációk és szoftverek nélkül nem tudsz élni?

Google Maps, Gmail, Asana, Dropbox, Slack, iMessage, Twitter. Sokakkal ellentétben a Facebook-ot bármikor el tudnám hagyni, azt nem annyira kedvelem, de a Twittertől nehezen tudnék csak megválni. Én ugyanis innen szerzem a tudásom és a napi szinű online marketinges inspiráció 95%-át.

A tech-szférán belül mi izgat jelenleg a legjobban?

Sokan rá vannak kattanva a virtuális valóságra. Én nem. Próbáltam, nem fogott meg. Engem a VR egyáltalán nem foglalkoztat, de az AR és az AI annál inkább. A kiterjesztett valóság és a mesterséges intelligencia fejlődése érdekes utakat nyithat a következő 5–10 évben. Inkább csendes megfigyelője vagyok egyébként ezen technológiák fejlődésének. Egy dolgot várok csak talán igazán: az önvezető autót. Egészen pontosan azt, amikor be tudok ülni az autóba, és az biztonságosan elvisz oda ahova kérem. Nem csak teszt jelleggel, hanem tényleg napi szinten használva akár.

Hogyan követed a feladataidat?

Elég komoly Asana task management rendszerem van. Projektekkel, tag-ekkel, time trackinggel. Itt logolok és rendszerezek szinte minden teendőt. A bloggal kapcsolatos tartalmakat pedig Trelloban gyűjtöm. Ami nem content alapú task, az megy Asanaba. Ami content related, az megy Trelloba. Nagyon prímán működik, főleg mióta mindkét eszköz működik offline módon is. Emellett van egy papír alapú tasklistem is, ami igazából az Asana feladatlista napi szintű leképzése. Egyfajta kettős könyvelést csinálok. A noteszembe csak az adott napi taskokat írom fel, mindig nap elején, míg Asanaban sok hétre előre is szerepelnek taskok.

Papp Gábor marketinges jegyzetfüzete

Ez azért fontos, mert így egyszerre megmarad a közép- és hosszú távú tervezés (Asana), viszont napi szinten tudok fókuszálni a tényleg fontos feladatokra. Nap közben igyekszem csak a noteszt magam előtt tartani, és nem is piszkálni az Asana-t, ha nem muszáj. Emellett az is fontos érv még, hogy papíron áthúzni egy feladatot sokkal jobb érzés, mint Asanaban kipipálni. Így a notesz nem csak fókuszálni segít, de még apró örömforrást is jelent napi szinten.

Milyen az asztalod?

Abszolút minimalista és diszkrét káosz uralkodik rajta. Szinte minden eddigi asztalom fő jellemzője volt, hogy a fal felé van fordítva. Amikor ugyanis próbálok elkalandozni, akkor az előttem lévő fehér fal láttán inkább folytatom a munkát.

Papp Gábor asztala

Gyakran pedig papírok, fontos infok, modellek, összefüggések vagy épp konverziós funnelek vannak előttem a falra kirakva vagy az asztalon. Elsősorban azért, hogy amikor felnézek egy hosszabb munkafolyamat után a gépemből, akkor rendszerezni tudjam a dolgokat vagy épp új ötletet tudjak meríteni a következő fázisra.

Időnként szoktam monitort is használni. A touchpad bár jó, de lassú vele dolgozni, ezért van egy 10+ éve bevált egér modellem, amit használok és egy egérpadom is hozzá. Plusz egy fejhallgatóm. Shapr3D-s és modellezési feladatokhoz pedig ott az iPad Pro és az Apple Pencil.

Mi volt a leghasznosabb szakmádba vágó könyv, és mit olvasol most?

Engem a könyvek helyett inkább a blogok fogtak meg mindig. Én azokból sokkal többet tanultam mint a könyvekből. A két kedvencem online marketinges és growth témában Noah Kagan okdork.com és Brian Balfour coelevate.com blogjai. Ezekből tanultam és inspirálódtam szerintem a legtöbbet. Ha valaki követi mindkettőt, akkor észreveheti, hogy a The Pitch ennek a két blognak a keveréke. Noah-tól jön a stílus, a közvetlenség, Briantől pedig a struktúra, rendszerezettség, szakmai mélység. Ha pedig könyvekről van szó, akkor legutóbb Sean Ellis és Morgan Brown Hacking Growth könyvét olvastam. És nem csak azért mert van belőle dedikált példányom. 🙂

Sean Ellis dedikálja könyvét Papp Gábornak

Mi a legjobb tanács, amit valaha kaptál?

“Napi nettó 4 óra munkát kell beletolni egy napba és akkor az egy jó nap.”

Ennek a tanácsnak két rész van. Egyrészről az, hogy fontos különbséget tenni a bruttó és nettó munkaidő között. Csak azért mert bent vagy 8 órát a munkahelyen, nem jelenti, hogy ennyi értelmes munkát is csinálsz. Lehet, hogy csak 2-t. Cserébe nettó 4 óra munkát meg lehet bruttó 4,5–5 óra alatt is csinálni. Akkor meg miért szánna valaki 8 órát rá, hogyha meg lehet 5 alatt is csinálni? Az 3 óra felesleges időtöltés gyakorlatilag. Nekem volt több olyan home office napom, amikor reggel 6-kor kezdtem a munkát és 10 órára kész is voltam a nettó 4 órával. Utána persze lehet tovább folytatni, de ha épp kirándulni, pihenni akar az ember, akkor jó érzéssel teheti meg ezt. De persze van olyan is, amikor délután produktív az ember. Ilyenkor szerintem értelmetlen délelőtt csak alibizni és “várni az ebédidőt”. Sokan nem tudják, de nettó 4 óra munka teljes koncentráció mellett sokkal több mint amit a többség egyébként belerak egy napba.

Nem sokat kell tehát dolgozni, hanem hatékonyan.

A smart work emiatt gyakran kifizetődőbb mint a hard work. Persze nálam is vannak 10–12, meg 14 órás munkanapok is néha, de nem ez az általános. Ha valaki elkezdi trackelni, hogy mennyi értelmes munkát végez egy nap, akkor gyakran 2–3 órák jönnek ki nettóban. Mindezt bruttó 8–10 alatt. Ennek ebben a formában nem sok értelme van. Ha valaki tudja tartani a napi nettó 4 órás tempót, akár reggel, akár délután, akár estére ütemezve, azzal csodákat lehet művelni. Ha pedig a nettó 4-et esetleg bruttó 5–6 alatt csinálja meg, akkor konkrétan felszabadított magának 2–4 óra szabadidőt naponta, amikor olvashat, utazhat, moziba mehet vagy épp barátokkal találkozhat.

Kinek a válaszait szeretnéd itt olvasni?

Nagy Gábor (Growthery). Az egyik, hanem a legjobb feltörekvő fiatal SEO szakember a hazai piacon.

 

Gábor Papp

Entrepreneur. Online Marketer. TEDx speaker.