ChatGPT: alapoktól a profi használatig

Bevezetés a ChatGPT-be

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás rohamos fejlődésével egyre több helyen találkozunk olyan technológiákkal, amelyek képesek emberi nyelven kommunikálni. A ChatGPT egy nyílt forráskódú mesterséges intelligencia modell, amelyet az OpenAI fejlesztett ki, és célja, hogy természetes nyelven válaszoljon a felhasználók kérdéseire. Ez a technológia forradalmasíthatja a vállalkozásokat, az oktatást és még a mindennapi életet is.

Cikk Tartalomjegyzék:

 1. Mi a ChatGPT?
 2. Belépés és Regisztráció
 3. Korlátok, amikre figyelned kell
 4. Hogyan használjam a Chat-et? Mik azok a promptok (parancsok)?
 5. A ChatGPT használata lépésről lépésre
 6. A ChatGPT profi használata (a promtok felépítése)
 7. FAQ – Gyakran ismételt kérdések

Mi a ChatGPT?

A ChatGPT, amely a Generative Pre-training Transformer rövidítése, az OpenAI mesterséges intelligenciájának legújabb iterációja. Ez a modell képes szöveget generálni a felhasználó által megadott előzmények alapján. A rendszer rengeteg szöveges adaton lett kiképezve, ezáltal képes kontextust érzékelni, megérteni és használni a válaszokban. A ChatGPT hasznos lehet beszélgetésekhez, kreatív íráshoz, programozási segítséghez, üzleti ötletek generálásához, értékesítési kampányok megtervezéséhez és még sok más területen.

Belépés és Regisztráció

A ChatGPT használatához először regisztrálni kell az OpenAI weboldalán. A regisztrációs folyamat egyszerű és gyors, csupán néhány percet vesz igénybe.

Regisztráció lépései:

 1. Látogass el az OpenAI weboldalára.
 2. Kattints a regisztráció gombra, amely általában a weboldal jobb felső sarkában található.
 3. Add meg a szükséges információkat, beleértve az email címed, a teljes neved és a jelszavad.
 4. Fogadd el az általános szerződési feltételeket és az adatvédelmi irányelveket.
 5. Ellenőrizd az email fiókodat a regisztrációs linkért és kattints rá a folyamat befejezéséhez.

Ezután beléphetsz a ChatGPT felületére az OpenAI weboldalán található belépés gomb segítségével. Add meg a regisztrációkor használt email címed és jelszavad, majd kattints a belépés gombra.

Korlátok, amikre figyelned kell

Bár a ChatGPT lenyűgöző képességekkel rendelkezik, vannak korlátai is. A rendszer néha nem ad egyértelmű vagy pontos válaszokat, és időnként a kontextustól eltérő információkat is generálhat. A válaszai korlátozottak a tréning adatokra, ezekkel az adatokkal tanították meg, így olyan információkat, melyek a rendszer tréningje után kerültek publikálásra, nem tudja feldolgozni. Továbbá, az ingyenes GPT-3.5 nyelvi modell 3000 szómennyiségig emlékszik egy chat beszélgetésben, míg az alap GPT-4 modell legfeljebb 8192 kontextusmemória tokent támogat.

Hogyan használjam a Chat-et? Mik azok a promptok (parancsok)?

A ChatGPT irányításának egyik fő módja a promptok vagy parancsok használata. A prompt az a kérdés, kijelentés vagy utasítás, amit a felhasználó a rendszernek ad és amire a ChatGPT válaszol. A promptok lehetnek egyszerű kérdések vagy komplex szcenáriók is. A rendszer ezt az inputot használja fel a válasz generálásához.

A promptok példái:

 • “Írj egy blogbejegyzést a mesterséges intelligenciáról!”
 • “Segíts nekem egy új értékesítési kampány megtervezésében!”
 • “Adj ötleteket egy kreatív történethez!”

A ChatGPT használata lépésről lépésre

 1. Regisztráció és belépés: Először szerezd meg a hozzáférést a ChatGPT-hez. Ehhez regisztrálj az OpenAI weboldalán és lépj be a felhasználói fiókodba.
 2. Utasítások kidolgozása: Határozd meg pontosan, mire szeretnéd használni a ChatGPT-t. Legyen az tartalomírás, kreatív projektek vagy technikai segítség.
 3. Kommunikáció: Kezdj párbeszédet a ChatGPT-vel barátságos üzenettel. Például: “Hello ChatGPT! Szeretnék egy új blogbejegyzéshez néhány címsort kérni tőled.”
 4. Finomítás és tanulás: Figyeld meg, hogyan reagál a ChatGPT és finomítsd az utasításaidat, hogy még jobb és relevánsabb válaszokat kapj.

A ChatGPT profi használata (a promtok felépítése)

A profi használathoz fontos a promptok pontos és részletes megfogalmazása. Ez biztosítja, hogy a ChatGPT releváns és kontextusfüggő válaszokat adjon. Például, ha egy blogbejegyzést szeretnél írni, pontosan meg kell határoznod a témát, a célközönséget és az írás stílusát.

Példa egy részletes promptra:
“Írj egy 500 szavas blogbejegyzést a mesterséges intelligencia előnyeiről a kisvállalkozások számára. A cikk legyen informatív, de könnyen érthető, és tartalmazzon gyakorlati példákat.”

Gyakran ismételt kérdések

Kérdés 1: Miért nem mindig pontos a ChatGPT válasza?
Válasz: A válaszok a tréning adatokra korlátozódnak, így az újabb információk nem mindig elérhetők a rendszer számára. Ezen kívül a rendszer néha nem ad egyértelmű vagy pontos válaszokat a komplex kérdésekre.

Kérdés 2: Hogyan tudom javítani a ChatGPT válaszainak minőségét?
Válasz: Adjon részletesebb és egyértelműbb promptokat a pontosabb válaszok érdekében. Minél több kontextust és információt ad meg a promptban, annál jobb lesz a rendszer válasza.

Kérdés 3: Milyen nyelveken használható a ChatGPT?
Válasz: A ChatGPT több nyelven is használható, beleértve a magyart is. A rendszer képes különböző nyelveken kommunikálni és válaszokat generálni.

Összefoglalás

A ChatGPT egy forradalmi eszköz, amely számos területen, például a tartalomírásban, a technikai segítségnyújtásban és az oktatásban is hasznos lehet. A megfelelő használattal és a pontos promptok megadásával maximalizálhatjuk a ChatGPT nyújtotta előnyöket. A ChatGPT rugalmas és sokoldalú, így számos különböző célra alkalmazható, beleértve a kreatív írást, a programozási segítséget, az üzleti ötletek generálását és a marketing kampányok megtervezését. A rendszer egyszerű és intuitív használata lehetővé teszi, hogy bárki könnyedén elkezdje használni, függetlenül a technikai tudásától.

 

Gábor Papp

Entrepreneur. Online Marketer. TEDx speaker.