3 tipp egy otthoni iroda létrehozásához 2021-ben

Az otthoni munkavégzés nem azt jelenti, hogy az ágyban fekve vagy a nappaliban görnyedten ülve dolgozunk. Ideje elköltözni a konyhaasztaltól és megfelelő munkaterületet kialakítani.

A munkahelyi szokásokrra vonatkozó felmérések szerint az összes foglalkoztatott szellemi munkás majdnem harmada rendszeresen otthonról dolgozik, és az elmúlt évtized technológiai és Covid okozta fejlődésének köszönhetően a felhőalapú hálózatoktól kezdve a chat programokig, mint például a Zoom, a Google Hangouts és Slack, a távoli munka sokkal könnyebbé vált.

Az otthoni munkavégzésnek mindenképpen megvannak a maga előnyei. Ennek ellenére továbbra is szüksége lesz egy dedikált munkaterületre a feladatok elvégzéséhez, és azok számára, akik úgy gondolják, hogy az otthoni iroda csak egy társalgót és egy laptopot igényel, nos, rosszul teszik.

1. Válogasd meg okosan az eszközöket

„A nem megbízható technológia felelősség”.

Az otthoni iroda berendezésekor a legfontosabb szempont az a technológia, amellyel megtöltjük azt. Leggyakrabban nem lesz ügyfélszolgálat és support kéznél, amelyik megoldja a problémákat, ezért meg kell győződni arról, hogy az használt eszközök megbízhatóak és kompatibilisek az összes eszközzel.

Akár rendszeresen dolgozunk otthonról, akár csak időnként, fontos, hogy legyen olyan hely az otthonában, amely készen áll az eszközök csatlakoztatására. Ezeknek az irodai szükségleteknek megkönnyíteniük kell a munkát, nem pedig megnehezíteniük, ezért keressünk olyan termékeket, amelyek zökkenőmentesen működnek együtt. Egy jó nyomtató (Canon PIXMA Endurance G sorozat, G3600, G4600 vagy G6060) például ezt teszi olyan funkciókkal, amelyek magukban foglalják a mobil nyomtatást és a szkennelési funkciót Wi-Fi vagy Cloud segítségével. De érdemes mindig  extra tintapatront is tartani otthon hogy bármikor tudjunk megfelelő képet és szöveget nyomtatni, ha szükség van rá. Egy Canon PIXMA nyomtató pédául vezeték nélküli nyomtatást is tud, így nem kell csatlakoztatnia őket a számítógéphez, és közvetlenül a mobilról is nyomtathatunk. Elegendő tintával rendelkeznek ahhoz, hogy akár 2 évig is nyomtassunk.

2. Hozzunk életet a térbe

Az otthoni iroda sokszor nagyon lehangoló lehet, de a megfelelő kialakítás segít abban, hogy a tér elegáns és funkcionális is legyen. Ne aggódjunk, ez nem azt jelenti, hogy el kell kezdeni a falak átmozgatni vagy festeni, hanem inkább azt, hogy vizsgáljuk meg:

hogyan hozhatunk be más színeket és életet az adott térbe?

Több olyan könyv is létezik, amelyik azt vizsgálja, hogy a színek hogyan járulnak hozzá a hangulathoz és a termelékenységhez.

Sokan egyetértenek abban, hogy a kék a termelékenység szempontjából nagyszerű szín, nyugtató tulajdonságaival. Fontos, hogy a színek használata harmóniát teremtsen a térben.

Az otthoni iroda díszítéséhez használt színek kiválasztásakor a legnagyobb szempont az, hogy gondoljuk át, milyen tulajdonságokkal szeretnénk rendelkezni a munkában. Ha serkentened kell az elmét, akkor a kék a jó választás, a sárga szín pedig stimulálja az egót, és optimistábbá tesz. Ha stabilitásra és nyugalomra van szükséged, akkor a zöld segít ennek elérésében.

3. Megfelelő szék és asztal

Fontos, hogy helyesen üljünk az irodai székben, amikor otthon dolgozunk, mivel ez biztosítja a testének a szükséges támogatást. A konyhában való hosszas ülés óriási feszültséget okozhat a gerincet körülvevő izmokban és szalagokban, mivel a megnövekedett nyomás miatt a szövetek túlnyúlnak, ami súlyos gerincsérülésekhez vezethet.

megfelelő szék otthoni irodába

Kutatások kimutatták, hogy az ergonomikus bútorok javíthatják a hatékonyságot. Ehhez úgy állítsuk be a szék magasságát, hogy a csípő magasabban legyen a térdünkrnél, a könyök a csukló felett üljön, és ne keresztezzünk a lábunkat.

Sokan használnak állítható asztalt vagy álló asztalt is (standing desk). Az IKEA BEKANT asztala ideális asztal akár ülő-, akár állómunkához.

ikea bekant

 

Gábor Papp

Entrepreneur. Online Marketer. TEDx speaker.