A Pareto-elv: a 80/20 szabály

Mi az a Pareto elv?

A Pareto-elv szerint a tetteinknek mindössze 20%-a felelős a következmények 80%-áért. Ez azt mutatja, hogy cselekedeteink és munkánk csak egy kis része eredményez valóban hasznos és értéket teremtő hatást.

Ez az elv a 19. századi olasz közgazdász, Vilfredo Pareto munkájából ered, aki megfigyelte, hogy Olaszországban a lakosság körülbelül 20%-a birtokolja a vagyontárgyak 80%-át.

Mi a 80/20 szabály?

A 80/20-as szabály a Pareto-elv egyik szinonimája. A 80/20-as szabály szerint sok esetben a hatások nagyjából 80%-át a változók körülbelül 20%-a okozza.

A Pareto elvet a világ különböző területein alkalmazzák (gazdaságban, üzleti életben, projektmenedzsmentben vagy a mindennapi életben). A Pareto-elv segít meghatározni és összpontosítani a legfontosabb tényezőkre, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolják, és ezáltal a döntéshozók hatékonyabban tudják felhasználni az erőforrásokat.

Pareto elv

Pareto-elv példák

A Pareto-elv vagy 80/20-as szabály számos területen megfigyelhető. Íme néhány példa:

 1. Üzlet: Egy vállalkozásban gyakran előfordul, hogy a bevételek 80%-át a vásárlók 20%-a generálja. A legnagyobb ügyfelek gyakran a legnagyobb bevételi forrást képezik.
 2. Időmenedzsment: Sokan úgy találják, hogy a napi feladataik 20%-a hozza meg az eredményeik 80%-át. Az időt hatékonyan a legfontosabb feladatokra koncentrálva jobb eredményeket érhetnek el.
 3. Szoftvertervezés: A programhibák körülbelül 20%-a okozhatja a rendszer összeomlásainak 80%-át. A legkritikusabb hibák azonosítása és kijavítása jelentősen javíthatja a rendszer stabilitását.
 4. Egészségügy: Néhány betegség 20% adhatja a halálozások 80%-át egy adott régióban. Az erőforrások erre a kisebb csoportra összpontosítása nagyobb hatást gyakorolhat a közegészségügyre.
 5. Mezőgazdaság: Egy farm 20%-a termelheti a termés 80%-át, attól függően, hogy mely területek a legtermékenyebbek és a legjobban megműveltek.
 6. Készletek kezelése: Egy raktárban lévő termékek 20%-a okozhatja a forgalom 80%-át, tehát a legnépszerűbb termékek raktáron tartása kulcsfontosságú a hatékony működéshez.
 7. Weboldal-használat: Egy weboldalon a funkciók körülbelül 20%-át használják a leggyakrabban, ami a felhasználói interakciók 80%-át generálja.

A Pareto-elv nem szigorú matematikai törvény, és nem minden helyzetben érvényesül pontosan 80/20 arányban. Az elv azonban hasznos modellt jelent a legfontosabb tényezők azonosítására és a források hatékony felhasználására.

A Pareto elv és az időgazdálkodás

A Pareto-elv különösen fontos az időgazdálkodásban (time management), mert segít az embereknek és szervezeteknek az idő hatékony felhasználásában. Néhány ok, hogy miért van kiemelt jelentősége a 80/20-as szabálynak a hatékony időgazdálkodásban:

 1. Prioritások meghatározása: Az elv alapján, ha a feladatok 20%-a hozza a siker 80%-át, akkor az embereknek érdemes meghatározni és összpontosítani azokra a feladatokra, amelyek a legnagyobb hatással vannak. A kevésbé fontos teendők helyett a fő prioritásokra összpontosítva az erőforrásokat – ideértve az időt is – sokkal hatékonyabban lehet felhasználni.
 2. Időmegtakarítás: Az időgazdálkodásban a Pareto-elv segít meghatározni, hogy mely feladatokra érdemes időt és energiát fordítani. Azoknak a tevékenységeknek a felismerése és prioritása, amelyek valóban számítanak, lehetővé teszi az idő megtakarítását és az energia pazarlásának csökkentését.
 3. Döntéshozatal: Az elv segít abban, hogy gyorsabban és hatékonyabban hozhassunk döntéseket. Ha tisztában vagyunk azzal, mely tevékenységek hozzák a legnagyobb hozamot, akkor könnyebb a döntés az idő és az erőforrások allokálásával kapcsolatban.
 4. Stressz csökkentése: Az elv segíthet a stressz csökkentésében, mivel az emberek nem próbálják meg egyszerre minden feladatot elvégezni. Az összpontosítás a legfontosabb és legtermékenyebb tevékenységekre azt eredményezi, hogy az emberek kevesebb időt töltenek a kevésbé fontos feladatokkal, csökkentve a túlterheltséget és a stresszt.
 5. Növekedés és fejlődés: Azokra a területekre összpontosítva, ahol a legnagyobb az értékteremtés, az emberek és a szervezetek a fejlődés és növekedés felé mozdulhatnak el. Az idő és erőforrások hatékony felhasználása elősegítheti az innovációt és a folyamatos javulást.

A Pareto-elv előnye, hogy rámutata legfontosabb területekre, ezzel lehetővé teszi az embereknek és szervezeteknek, hogy hatékonyabban gazdálkodjanak az idejükkel, valamint fókuszáljanak a siker szempontjából létfontosságú területekre.

80/20 a marketingben

A Pareto-elv a marketingben is széles körben alkalmazható:

 1. Ügyfélérték: Sok vállalat tapasztalja, hogy az ügyfelek 20%-a hozza a bevételek 80%-át. A vállalatoknak meg kell érteniük, mely ügyfelek tartoznak ebbe a csoportba, és hogyan tudnak nekik értéket nyújtani, hogy megtartsák és további bevételt generáljanak.
 2. Termékértékesítés: Egyes termékek esetében a kínálat 20%-a adhatja az eladások 80%-át. Ezen termékek azonosítása és promóciója növelheti a bevételt.
 3. Reklám és promóció: A marketingköltségvetés 20%-a generálhatja a reklámok és promóciók 80%-ának hatását. Az erőforrásoknak ezekre a hatékony csatornákra és technikákra való összpontosítása növelheti a visszatérő befektetést.
 4. Weboldal optimalizálás: A weboldalakon is megfigyelhető, hogy az oldalak 20%-a vonzza a látogatók 80%-át. Azokra az oldalakra való összpontosítás és optimalizálás, amelyek a legtöbb forgalmat vonzzák, javíthatja az átalakítási rátákat.
 5. Ügyfélszolgálat: Az ügyfelek 20%-a okozhatja a panaszok 80%-át. A problémás területek azonosítása és javítása javíthatja az ügyfélélményt és növelheti a vevői hűséget.
 6. Piaci szegmensek: A piaci szegmensek 20%-a generálhatja a piaci siker 80%-át. A legjövedelmezőbb szegmensekre való összpontosítás hatékonyabbá teheti a marketingstratégiát.
 7. Tartalommarketing: A marketing tartalmak 20%-a generálhatja a megtekintések vagy az interakciók 80%-át. A legnépszerűbb tartalmak azonosítása és ezekre való összpontosítás növelheti a tartalommarketing hatékonyságát.

 A Pareto elv kritikája

Bár a Pareto-elv számos egy hasznos eszköz, de nem minden helyzetben lehet tökéletesen használni, mert kritikát is fel lehet hozni ellene. Itt van néhány kritikai észrevétel a Pareto elvvel kapcsolatban:

 1. Túlegyszerűsít: Az 80/20 arány egy általánosítás, és nem minden helyzetben fordul elő pontosan ebben az arányban. Az elv használata gyakran figyelmen kívül hagyj a téma a komplexitást és a különbözőséget egy adott helyzetben.
 2. Nem univerzális: A Pareto-elv nem alkalmazható minden esetben vagy területen. Félrevezető az a feltételezés, hogy minden helyzetre alkalmazni lehet.
 3. Elhanyagolás: Az 80/20 szabályra való összpontosítás néha a “kevésbé fontos” 80%-nak az elhanyagolásához vezethet, ami időnként kritikus lehet. Például az ügyfélkiszolgálás területén az “alacsony értékű” ügyfelek elhanyagolása hosszú távon negatívan befolyásolhatja az üzletet.
 4. Pontatlanság: A Pareto-elv gyakran nem tükrözi a valós adatokat, és ha túl szigorúan követik, az helytelen döntésekhez vezet. Az elvnek inkább iránymutatásként szolgál, nem pedig szigorú szabály.
 5. Önbecsülés hátránya: Néhány azt hihetik, hogy elég csak a „fontos” 20%-ra összpontosítva maximalizálhatja az erőfeszítéseket, de ha elhanyagolja a másik 80%-ot az idővel hátrányos és káros lesz.
 6. Társadalmi és etikai kérdések: A Pareto-elv egyes alkalmazásai társadalmi és etikai kérdéseket is felvetnek. Például ha egy vállalat csak a legjövedelmezőbb ügyfeleire összpontosít, az elhanyagolhatja a kevésbé jövedelmező, de talán sérülékenyebb fogyasztói csoportokat.
Bár a Pareto-elv hasznos eszköz az erőforrások allokálásának és a hatékonyság növelésének megértésében, de érdemes óvatosan és kritikus gondolkodással alkalmazni.
 

Gábor Papp

Entrepreneur. Online Marketer. TEDx speaker.