Content design azaz tartalomtervezés: a hatékony tartalommarketing kulcsa

A tartalomtervezés (content design) egy olyan módszer, amely segít a vállalkozásoknak hatékonyan elérni célcsoportjaikat és tartalmakat készíteni, amelyek valódi értéket nyújtanak. Ez a cikk részletesen bemutatja a tartalomtervezés lépéseit, gyakorlati példákat és a módszer fontosságát.

Mi a tartalomtervezés?

A tartalomtervezés (content design) egy komplex folyamat, amelynek alapja a felhasználók igényeinek és kérdéseinek megismerése. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy olyan tartalmakat hozzunk létre, amelyek valóban hasznosak és relevánsak a célközönség számára. A tartalomtervezés során meghatározzuk a megfelelő csatornákat és időzítést, hogy a tartalmak hatékonyan támogassák az üzleti célokat. A folyamat részeként különböző típusú tartalmakat (szövegek, képek, videók, interaktív elemek) is alkalmazhatunk a felhasználói élmény javítása érdekében.

Tartalomtervezés lépései

A tartalomtervezés több lépésből áll, amelyek mindegyike fontos szerepet játszik a hatékony tartalmi ökoszisztéma kiépítésében.

kutatás és perszonakutatás

Az első lépés a kutatás, amely során megismerjük a célcsoport igényeit és kérdéseit. Ez különböző módszerekkel történhet, például:

 • Desk research: Másodlagos forrásokból gyűjtünk adatokat a célcsoport viselkedéséről és preferenciáiról.
 • Használhatósági tesztelés: Valós felhasználókat vonunk be, hogy teszteljék a tartalmakat és visszajelzéseket adjanak.
 • User interjúk: Közvetlenül a célcsoport tagjaival beszélgetünk, hogy mélyebb betekintést nyerjünk az igényeikbe és problémáikba.

A perszonakutatás célja, hogy részletes profilt készítsünk a célcsoport különböző szegmenseiről, beleértve a demográfiai adatokat, érdeklődési köröket és vásárlási szokásokat.

tartalmi ökoszisztéma kiépítése

Miután megismertük a célcsoport igényeit, a következő lépés a tartalmi ökoszisztéma kiépítése. Ez azt jelenti, hogy olyan tartalmakat készítünk, amelyek a célcsoport valódi kérdéseire adnak választ, és összhangban vannak az üzleti stratégiával. A tartalmi ökoszisztéma részei lehetnek:

 • Blogbejegyzések
 • Közösségi média posztok
 • Videók és webináriumok
 • Infografikák
 • Esettanulmányok és fehér könyvek

A cél az, hogy a tartalmak egy koherens rendszert alkossanak, amely segíti a célcsoportot az információk megtalálásában és a döntéshozatalban.

A content design előnyei

 1. Relevancia: A célcsoport igényeire szabott tartalmak valódi értéket nyújtanak, ami növeli a felhasználói elégedettséget és elköteleződést.
 2. Hatékonyság: Az iteratív folyamat révén folyamatosan javíthatjuk a tartalmak minőségét és hatékonyságát.
 3. Márkaépítés: A jól megtervezett tartalmak segítenek erősíteni a márka képét és növelni a közönség lojalitását.
 4. Üzleti célok támogatása: A content design segít abban, hogy a tartalmak támogassák az üzleti célokat és növeljék a konverziót.
 5. Közérthetőség: A felhasználók nyelvezetének használata és a közérthetőség biztosítása növeli a tartalom befogadhatóságát és hatékonyságát.

tematikus tervezés

A tematikus tervezés során kutatásokra alapozott témákat szabunk a megfelelő kommunikációs csatornákra. Fontos, hogy a tartalmak relevánsak legyenek a célcsoport számára és választ adjanak a felmerülő kérdéseikre. A témák kiválasztásánál figyelembe vesszük a következőket:

 • Aktualitás: Milyen témák érdeklik jelenleg a célcsoportot?
 • Relevancia: Hogyan kapcsolódnak ezek a témák a vállalkozás tevékenységéhez?
 • Kommunikációs csatornák: Melyik csatornákon érhetjük el a legjobban a célcsoportot?

tesztelés és iterálás

A tartalmak létrehozása után fontos, hogy teszteljük és folyamatosan fejlesszük azokat a visszajelzések alapján. A tesztelés során különböző mérési módszereket alkalmazunk, például:

 • A/B tesztelés: Különböző verziókat tesztelünk, hogy megtudjuk, melyik működik jobban.
 • Analitikai eszközök: Nyomon követjük a tartalmak teljesítményét és elemzéseket készítünk.
 • Felhasználói visszajelzések: Közvetlenül a felhasználóktól gyűjtünk visszajelzéseket, hogy jobban megértsük az igényeiket.

Az iterálás során a visszajelzések alapján módosítjuk és fejlesztjük a tartalmakat, hogy azok minél jobban megfeleljenek a célcsoport igényeinek.

Gyakorlati példák és alkalmazások

A tartalomtervezés számos gyakorlati alkalmazással bír, amelyek segítségével növelhetjük a vállalkozásunk hatékonyságát és javíthatjuk a felhasználói élményt.

számlázz.hu tartalommarketing

A Számlázz.hu esetében a tartalommarketing-stratégia részeként videókat készítettek sikeres vállalkozókról, és közösségi média aktivitásokkal építették a márka képét. Ezek a tartalmak nem csupán információt nyújtottak, hanem azonosulási pontokat is teremtettek a közönséggel. Az alábbiakban bemutatunk néhány fontos lépést:

 • Videók készítése: Sikeres vállalkozókról készült videók, amelyek bemutatják, hogyan használják a Számlázz.hu szolgáltatásait.
 • Közösségi média aktivitások: A csapat tevékenységeinek bemutatása, például közös reggelik, sikerek ünneplése.
 • Élő események: Személyes találkozók, ahol az ügyfelek közvetlenül ismerkedhetnek meg a szolgáltatásokkal.

workshopok és képzések

A tartalomtervezés alkalmazása nem korlátozódik egyetlen iparágra vagy vállalkozási típusra. A következő csoportok számára is hasznos lehet:

 • Vállalkozók: Saját tartalmi ökoszisztéma építése workshopokon keresztül.
 • Startupperek: A digitális kommunikáció területén való elindulás tartalmi ökoszisztéma építésével.
 • Cégek: Vezető marketingesek és szövegírók számára tartott workshopok, ahol a teljes csapat bevonásával dolgozunk.

Miért fontos a tartalomtervezés?

A tartalomtervezés nem csak egyszeri feladat, hanem folyamatos iteratív folyamat, amely az empátián és a felhasználói visszajelzéseken alapul. A jól megtervezett tartalom segít a márkaépítésben, a közönséggel való kapcsolattartásban és az üzleti célok elérésében. Az alábbiakban összefoglaljuk a tartalomtervezés legfontosabb előnyeit:

 • Relevancia: A célcsoport igényeire szabott tartalmak, amelyek valódi értéket nyújtanak.
 • Hatékonyság: Az iteratív folyamat révén folyamatosan javíthatjuk a tartalmak minőségét és hatékonyságát.
 • Márkaépítés: A jól megtervezett tartalmak segítenek erősíteni a márka képét és növelni a közönség lojalitását.

Fontos egyéb szempontok

Felhasználói célok és journey mapping: A tartalomtervezés során fontos meghatározni a felhasználói célokat és feltérképezni a felhasználói utakat. Ez magában foglalja a felhasználók motivációinak, információs igényeinek és az út során végzett tevékenységeinek részletes elemzését.

Csatornák kiválasztása és használata: A megfelelő kommunikációs csatornák kiválasztása kritikus a tartalomtervezésben. A felhasználók igényeinek és szokásainak megértése segít abban, hogy az üzeneteket a legmegfelelőbb csatornákon keresztül juttassuk el hozzájuk, legyen szó digitális vagy offline csatornákról.

Nyelv és érzelmek kezelése: A felhasználók nyelvezetének használata elengedhetetlen a tartalomtervezésben. A közérthetőség biztosítása érdekében a tartalomnak tükröznie kell a felhasználók szokincset és nyelvhasználatát, hogy könnyen érthető és megközelíthető legyen számukra.

Tartalom előállításának és megosztásának folyamata: A tartalom előállítása után fontos a korai visszajelzések gyűjtése és a tartalom folyamatos fejlesztése. Ez magában foglalhatja kollaboratív eszközök, felhasználói kutatások és peer review módszerek alkalmazását.

Iterálás és folyamatos fejlesztés: A tartalomtervezés iteratív folyamat, amely során folyamatosan alkalmazkodunk a felhasználói visszajelzésekhez és adatokhoz. Az iterálás biztosítja, hogy a tartalom mindig naprakész és releváns maradjon a felhasználók számára.

A tartalomtervezés tehát elengedhetetlen eszköz a modern marketingben, amely segít abban, hogy tartalmaink valódi értéket nyújtsanak és támogassák az üzleti célokat. Ha szeretnél hatékony tartalmi ökoszisztémát építeni, érdemes belevágni a tartalomtervezés módszertanának elsajátításába és alkalmazásába.

 

Gábor Papp

Entrepreneur. Online Marketer. TEDx speaker.