ChatGPT használata: Az új korszak kommunikációs eszköze

A ChatGPT egy nagy nyelvi modell, amelyet az OpenAI fejlesztett ki. A GPT alapján működik, előzetesen tanították szöveges adatokon. Képes különböző nyelvi feladatokra, például beszélgetésre, kérdés-válasz párképzésre. A felhasználók természetes nyelven tudnak vele kommunikálni.

Mi az a ChatGPT?

 • Általános bevezetés a ChatGPT-be, mint mesterséges intelligencia és gépi tanulás terméke.
 • A technológia fejlődésének rövid története és az OpenAI szerepe.

A ChatGPT egy nagy méretű nyelvi modell, amelyet az OpenAI fejlesztett ki a GPT (Generative Pre-trained Transformer) architektúra alapján. A GPT modellek olyan mesterséges intelligencia rendszerek, amelyeket előzetesen tanítottak nagy mennyiségű szöveges adaton, és képesek sokféle nyelvi feladatot ellátni, például szöveggenerálást, kérdés-válasz párképzést, fordítást és még sok mást. A ChatGPT kifejezetten interaktív beszélgetésre tervezett változata a GPT-nek, amelynek segítségével az emberek képesek beszélgetni és kommunikálni vele természetes nyelven.

 1. Előképzés (Pre-training): A ChatGPT modellt először hatalmas mennyiségű szöveges adaton tanítják. Ez a tanulási fázis kulcsfontosságú, mivel itt a modell megérti a nyelvet, a szintaxisát, a szemantikát és a kontextust. Az előképzés során a modell tanulja meg, hogy milyen szavak és mondatok követik egymást a szövegben, és hogyan lehet a legjobban modellezni ezeket a kapcsolatokat.
 2. Finomhangolás (Fine-tuning): Az előképzés után a ChatGPT-t finomhangolják a specifikus feladatokra vagy használati esetekre. Ez magában foglalhatja olyan adathalmazok használatát, amelyek a célfeladat szempontjából relevánsak, és további tanulást jelenthet a modell számára az adott feladat megoldása érdekében.
 3. Inferencia (Inference): A modell használatakor, vagyis amikor valaki beszélget a ChatGPT-vel vagy feladatot ad neki, az inferencia fázisban zajlik. Itt a modell képes válaszolni a felhasználó kérdéseire vagy utasításaira a megtanult tudása alapján. Az inferencia fázis során a modell általában előre meghatározott paraméterekkel és korlátokkal működik annak érdekében, hogy a kimenet megfelelő legyen és a felhasználó elvárásainak megfeleljen.
 4. Visszajelzés és Tanulás: A ChatGPT folyamatosan tanul a felhasználóktól érkező visszajelzésekből és az interakciókból. Ha a modell hibás vagy nem megfelelő válaszokat ad, a visszajelzések alapján finomítják és továbbfejlesztik a modellt annak érdekében, hogy a jövőbeli interakciók során jobb teljesítményt nyújtson.

A ChatGPT előnyei

 • Kiemelés, hogy milyen előnyöket nyújt a ChatGPT a különböző felhasználói szegmensek számára: vállalkozások, oktatási intézmények, magánszemélyek.
 • Példák konkrét használati esetekre, ahol a ChatGPT javítja a kommunikációt, növeli a produktivitást vagy segíti a kreatív tartalom generálását.

Az ingyenes és fizetős verziók közötti különbségek általában a funkcionalitásban, a rendelkezésre álló erőforrásokban és a támogatás szintjében mutatkoznak meg. Itt van néhány általános különbség:

 1. Funkcionalitás: A fizetős verziók általában több funkciót és szolgáltatást kínálnak, mint az ingyenes verziók. Például extra lehetőségek, mint például nagyobb hozzáférési idő, több beépített integráció vagy speciális szolgáltatások.
 2. Erőforrások: A fizetős verziók gyakran jobb erőforrásokat biztosítanak, például nagyobb számítási kapacitást, gyorsabb válaszidőket vagy nagyobb adatkorlátokat. Ez lehetővé teszi nagyobb mennyiségű vagy nagyobb méretű adathalmazokkal való munkát.
 3. Támogatás: A fizetős verziók általában magasabb szintű támogatást kínálnak. Ez magában foglalhatja a gyorsabb válaszidőt az ügyfélszolgálat részéről, személyre szabott tanácsadást vagy akár dedikált szakértői segítséget.
 4. Korlátozások: Az ingyenes verziók gyakran korlátozásokkal rendelkeznek, például korlátozott hozzáférési idővel, szolgáltatások számával vagy korlátozott erőforrásokkal. Ezek a korlátozások általában azt szolgálják, hogy az ingyenes verzióval csak alapvető használat lehetséges legyen, és a fizetős verzióra való áttérés ösztönzéseket biztosítson.

Hogyan kezdjünk hozzá? ChatGPT használati útmutató

Regisztráció és bejelentkezés:

 1. Látogass el a weboldalra: Nyisd meg a ChatGPT weboldalt a böngésződben.
 2. Regisztráció: Kattints a “Regisztráció” vagy “Fiók létrehozása” gombra, és kövesd az utasításokat az új fiók létrehozásához. Megadhatod az e-mail címedet és választhatasz egy biztonságos jelszót.
 3. Bejelentkezés: Miután regisztráltál, jelentkezz be az újonnan létrehozott fiókkal.

Beállítások:

 1. Profil beállítása: A bejelentkezés után, ha elérhető, látogasd meg a profilodat vagy fiókbeállításaidat. Itt módosíthatod a felhasználói információkat, például a nevedet, a profilképedet stb.
 2. Témák kiválasztása (opcionális): Ha a ChatGPT támogatja, választhatunk témákat vagy érdeklődési területeket, amelyek alapján a modell jobban testre szabható a számunkra.

Első chat megkezdése:

 1. Chat indítása: Miután bejelentkeztél, találj egy “Chat” gombot vagy mezőt, ahol elkezdheted a beszélgetést a ChatGPT-vel.
 2. Üdvözlő üzenet: Az első alkalommal valószínűleg egy üdvözlő üzenet fogad majd téged. Ez lehet egy általános üdvözlő szöveg, amely bemutatja a ChatGPT-t, vagy lehet egy rövid útmutató a szolgáltatás használatához.
 3. Kérdések vagy Témák: Kérdezz bármiről, amire kíváncsi vagy, vagy kezdj el beszélgetést egy témáról, ami érdekel. A ChatGPT segíteni fog válaszokkal vagy további információkkal.
 4. Kommunikáció: Írd be a kérdéseidet vagy azokat a témákat, amelyekről beszélgetni szeretnél. A ChatGPT válaszolni fog, és interaktív beszélgetést folytat veled.
 5. Feedback: Ne felejtsd el adni a visszajelzést a ChatGPT válaszaira. Ez segít finomhangolni és javítani a szolgáltatás minőségét.

További tudnivalók:

 • Funkciók felfedezése: Ismerd meg a ChatGPT különböző funkcióit, például a témák keresését, különféle stílusok alkalmazását, vagy akár az interakciók testreszabását.
 • Kapcsolatfelvétel a támogatással: Ha bármilyen technikai problémád vagy kérdésed van, ne habozz kapcsolatba lépni a támogatással.

Prompt

A “prompt” egy olyan utasítás vagy kezdeti szövegrész, amelyet a mesterséges intelligencia (AI) modelleknek vagy chatbotoknak adunk meg, hogy segítsen nekik a válaszok generálásában vagy a feladat elvégzésében. A prompt lehet egy egyszerű mondat, egy kérdés vagy akár egy részletes leírás arról, hogy mit várunk a modellek válaszától.

A ChatGPT használatakor a felhasználók általában olyan promptra válaszolnak, amely egy kérdést vagy egy témát tartalmaz, és az AI az alapján generálja a válaszát. Például, ha a felhasználó egy “Hogyan működik a ChatGPT?” kérdést tesz fel, a ChatGPT válasza az erre vonatkozó ismeretei és a megértett kontextus alapján generálódik.

A promptok fontos szerepet játszanak az AI modellek irányításában és kontrollálásában, mivel meghatározzák a válaszok tartalmát és stílusát. Megfelelően megfogalmazott promptok segíthetnek abban, hogy az AI megfelelő válaszokat adjon, és hatékonyan kommunikáljon a felhasználókkal.

Gyakori kérdések és problémák

 1. Hogyan működik a ChatGPT?
  • A ChatGPT egy mesterséges intelligencia-alapú chatbot, amely a GPT (Generative Pre-trained Transformer) architektúrára épül. Tanulásának alapja hatalmas mennyiségű szöveg adat, amelyet felhasználtak a képzése során. Amikor egy felhasználóval kommunikálok, az algoritmus próbál releváns és értelmes válaszokat generálni az adott kontextusban.
 2. Hogyan lehet ChatGPT-tel beszélni?
  • Csak írj egy üzenetet ide a chat felületen, és én válaszolok rá. A beszélgetés közben megpróbálok segíteni vagy válaszolni a kérdéseidre.
 3. Mennyire pontos a ChatGPT?
  • A pontosságom változhat a kérdés vagy a probléma bonyolultságától és az elérhető adatoktól függően. Általában igyekszem a lehető legpontosabb választ adni, de időnként tévedhetek vagy nem érthetem megfelelően a kérdést.
 4. Hogyan lehetne a ChatGPT-t fejleszteni?
  • A fejlesztés folyamatosan zajlik az OpenAI által, de a felhasználók is hozzájárulhatnak a fejlesztéshez a visszajelzésekkel és javaslatokkal. Azáltal, hogy pontos és releváns kérdéseket tesznek fel, segíthetnek abban, hogy a ChatGPT jobban megértse az emberek igényeit és válaszolni tudjon rájuk.
 5. Van-e valamilyen korlátozás a ChatGPT használatában?
  • A ChatGPT használata ingyenes és nyitott mindenkinek. Azonban fontos megérteni, hogy a ChatGPT egy gépi tanuláson alapuló modell, és lehetnek korlátai vagy hiányosságai bizonyos témákban vagy körülmények között.
 6. Hogyan lehet biztosítani a ChatGPT adatvédelmét és biztonságát?
  • Az OpenAI nagy hangsúlyt fektet az adatvédelemre és a biztonságra. Azáltal, hogy anonim adatokat használ a képzés során, és csak a chat során felmerülő adatokat tárolja, igyekszik minimalizálni az adatvédelmi kockázatokat. Azonban fontos az általános óvatosság, különösen ha a chat során bizalmas információkat osztasz meg.

Jövőbeli kilátások és fejlesztések

 • A ChatGPT jövője lehetőségekkel teli és izgalmas területet jelent a mesterséges intelligencia és a kommunikáció terén. Néhány lehetséges irány, amelyek befolyásolhatják a ChatGPT jövőjét:
 • Pontosság és relevancia növelése: Az OpenAI és más kutatócsoportok folyamatosan dolgoznak azon, hogy javítsák a generált válaszok pontosságát és relevanciáját. A továbbfejlesztett modellek képesek lehetnek még inkább megérteni az emberi szöveg kontextusát és finomabb nuanszokat kezelni.
 • Téma-specifikus specializáció: A ChatGPT továbbfejlesztése során elképzelhető, hogy speciális verziók jelennek meg különböző témákra vagy iparágakra fókuszálva. Például egészségügyi, jogi vagy pénzügyi szakterületek specifikus ChatGPT modellek fejlesztése.
 • Többnyelvű támogatás: A ChatGPT továbbfejlesztése lehetővé teheti több nyelv támogatását, ami segíthet a globális felhasználóknak az eszköz szélesebb körű elérésében és használatában.
 • Kép és hang integráció: A jövőben a ChatGPT modellek képesek lehetnek arra, hogy nemcsak szöveges, hanem képi vagy hangalapú információkat is feldolgozzanak és kezeljenek, ami még gazdagabb és sokoldalúbb kommunikációs képességeket biztosíthat.
 • Személyre szabott interakciók: A fejlett ChatGPT modellek képesek lehetnek arra, hogy személyre szabottabb és kontextus-specifikusabb válaszokat generáljanak, ami jobban megfelelhet a felhasználók egyedi igényeinek és preferenciáinak.
 • Kommunikáció és segítségnyújtás területeken: A ChatGPT további fejlesztése segíthet olyan területeken, mint az oktatás, az egészségügy, a terápia és a felhasználói támogatás, ahol az ember-gép interakciók fontos szerepet játszanak.

ChatGPT VS Bard

ChatGPT általánosan használható szöveggenerálásra és chatbotokra specializálódott, míg a BERT specifikus feladatokhoz, például szöveg osztályozáshoz és entitás kinyeréshez készült.

JellemzőChatGPTBERT
ArchitektúraTransformerTransformer
IrányításUnidirekcionális (balról-jobbra)Bidirekcionális (balról-jobbra és jobbról-balra)
Felkészítés típusaGeneratív előképzésDiszkrét előképzés
FeladatKülönböző feladatokhoz való általánosításSpecifikus feladatokhoz való finomhangolás
FelhasználásSzéles körű szöveggenerálás, chatbotokSzöveg osztályozás, entitás kinyerés, másodlagos feladatok
KontextusTeljes szövegkörnyezet figyelembe vételeLokális kontextus figyelembe vétele
TeljesítményJellemzően jó szöveggenerálás, kreativitásKiváló osztályozási teljesítmény, entitások kinyerése
RugalmasságRugalmas, kreatív szöveggenerálásra alkalmasSpecifikus feladatokra finomhangolva alkalmas
Felhasználói interfészSzövegbevitelre és kimenetre korlátozódikAdatkeresés és feldolgozás különböző feladatokhoz

 

Gábor Papp

Entrepreneur. Online Marketer. TEDx speaker.